Hoppa till huvudinnehållet

Ännu en förvaltningschef slutar i kommunen

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Ännu en förvaltningschef har sagt upp sig från tjänsten i Degerfors kommun.
Ännu en förvaltningschef har sagt upp sig från tjänsten i Degerfors kommun. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Nu slutar ännu en förvaltningschef i Degerfors. Nyligen lämnade kultur- och utbildningschefen in uppsägningsansökan och än är inte nämndens internbudget klubbad, där man ska hämta hem 5 miljoner kronor under året.

I slutet av det gångna året väckte ett sparförslag, som diskuterats i kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott, väldiga reaktioner, inte minst på sociala medier. Förslaget om att ta bort lågstadiet på Parkskolan och mellanstadiet på Bruksskolan, så att nämnda skolor skulle bli renodlade och tvåparallelliga låg- eller mellanstadieskolor, stötte på patrull innan det ens hade behandlats i nämnden.

Avgående ordföranden Kim Bäckström (V) fick order från sitt eget parti att lyfta ut ärendet från mötets dagordning och därmed lyftes hela internbudgeten ut.

Förslaget var framtaget av förvaltningschef Christer Carlsson, som nu sagt upp sig från chefstjänsten.

Nämndens första möte

Första måndagen nu efter helgerna, så har nya kultur- och utbildningsnämnden första konstituerande mötet, där de väljer vilka som ska ha olika poster i olika samverkansorgan, sitta med i arbetsutskottet och så vidare. I den nya nämnden har endast ett fåtal suttit med i nämnden tidigare, de flesta är nya.

Kultur- och utbildningsnämndens nye ordförande sedan årsskiftet, Eje Johansson (V).
Kultur- och utbildningsnämndens nye ordförande sedan årsskiftet, Eje Johansson (V). Foto: Per Lindgren

– Så det är förstås besvärligt att byta förvaltningschef precis då nya nämnden tillträder. Men det är ingenting vi kan göra nåt åt, det är som det är. Vi får hoppas att rekrytering av ny kan gå relativt snabbt, eller att man hittar någon tillfällig som kan hålla igång verksamheten tills vi som är nya i nämnden blir lite varma i kläderna, säger nya nämndordföranden Eje Johansson (V).

Kanhända blir det även ett extrainsatt möte innan årets första ordinarie möte, vilket man också tar ställning till under måndagens möte, för att diskutera internbudgeten, enligt Johansson.

Annan kommun

Björn Johansson, tf kommundirektör, bekräftar att Carlssons uppsägning kommit in men att det ännu inte är klart när han gör sin sista arbetsdag. Carlsson har dock sagt att han blir kvar under uppsägningstiden och normalt är att den är tre månader, enligt Björn Johansson.

Johansson berättar att Carlsson fått liknande tjänst i en annan kommun, men vill inte avslöja mer än så. Vi har förgäves sökt Carlsson, som har semester för tillfället, för en kommentar.

– Vi kommer gå ut och söka ersättare till Christer men med stor sannolikhet kommer vi nog inte hitta någon under de tre månaderna, det är en viktig position, så då kanske vi måste tillsätta en tillförordnad på tjänsten så länge.

Omsättning chefer

En annan förvaltningschef, Magnus Ådén slutar också, vilket vi tidigare berättat om.

– Ja och vi håller på med intervjuer och rekrytering. Förvaltningschef är en viktig funktion i kommuner, med koppling mellan politik och verksamhet, så vi behöver lägga krut på att få rätt personer där. Vi tänker oss en likadan lösning där också, någon form av tillförordnad, eftersom vi inte har någon ny på plats när han slutar sista januari, säger Björn Johansson och fortsätter:

– Hans uppsägningstid sammanfaller med julledighet så det försvinner ett antal veckor då det är mindre fart på rekryteringsfirmorna. Mellan tio och 15 personer har sökt tjänsten.

Björn Johansson, säkerhetschef och säkerhetssamordnare tillika tf kommundirektör i Degerfors kommun.
Björn Johansson, säkerhetschef och säkerhetssamordnare tillika tf kommundirektör i Degerfors kommun. Foto: Love Tallmyren

Du själv är ju också tillförordnad och likaså HR-chefen i kommunen?

– Ja men den nya HR-chefen, Lina Rydén, börjar nu på måndag. Hon kommer närmast från Samhall i Örebro där jobbat med personal- och HR-frågor i flera år. Rekryteringsarbetet av kommundirektör drar igång under våren och sköts av HR-chefen så jag är inte involverad i det, vilket är ett bra och rimligt sätt att hantera det på, säger Björn Johansson vars tillförordnande förlängts till årets slut.

Är det på grund av att det blir en annan politisk styrning i kommunen som det blir sådan omsättning på chefer?

– Det är inte ovanligt med byten vid ett val, ofta byter man direktör och höga tjänstemän och det är en trend som ökat senaste mandatperioderna, svarar Johansson.

Stor förändring

Nämndordförande Eje Johansson utgår dock från att Carlsson lägger förslag på internbudget, så nämnden har något att ta ställning till. Men då håller han för troligt att det får bli annat än den skolfråga som orsakade sådan storm på sociala medier.

– Det jag har hört var att inget av de politiska partierna i kommunfullmäktige var riktigt redo för en så stor förändring, som ändå skrevs fram i den fråga som lyftes ur kultur- och utbildningsnämndens möte i december, säger Eje Johansson och fortsätter:

– Jag har varit med länge i kommunpolitiken, det var också så att exempelvis när förslaget kom för 15 år sen att man skulle lägga ner Strömtorpsskolan blev det ramaskri bland föräldrar samt mor- och farföräldrar. Problemet uppstår då det blir många barn som får väldigt långt till skolan. Man måste undersöka väldigt noga innan man fattar ett sånt beslut och jag tror inte nämnden kommer gå vidare med skolfrågan.

Då måste ni väl hitta andra sätt att spara 5 miljoner kronor?

– Jo hela kommunen har ekonomiskt besvärligt läge, så är det. Men då får man försöka se över var nedskärningar, för nu handlar det inte om besparingar utan nedskärningar, gör minst skada. Det blir inte lätt. Men jag är ”ny på jobbet” och kan inte svara på allt det här efter endast några dagar, säger nye nämndordföranden.

Läs också

Kultur- och utbildningschef Christer Carlsson har sagt upp sig från tjänsten i Degerfors.
Kultur- och utbildningschef Christer Carlsson har sagt upp sig från tjänsten i Degerfors. Foto: Peder Kaldal

Artikeltaggar

ArbeteBjörn JohanssonBruksskolanChrister CarlssonDegerforsEje JohanssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMagnus ÅdénNämnderParkskolanPolitikSamhallStrömtorpsskolanVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.