Hoppa till huvudinnehållet

Fängelse efter pistolfynd i jackficka

Publicerad:
En 55-årig Karlskogabo fick fängelse i två år för bland annat grovt vapenbrott. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

En 55-årig Karlskogabo har dömts till fängelse i två år efter att polisen funnit bland annat en pistol med skarp ammunition i mannens bostad.

Den 10 november 2020 kontrollerades en 55-årig man från Karlskoga av polisen vid Ica Maxi. Under kontrollen anträffades en pennkniv och ett verktyg som benämndes som ett knogjärn.

Vapenfynden följdes upp av en husrannsakan hos mannen.

I en jackficka i mannens bostad hittar polisen en pistol av modellen Walther PPK, kaliber 7,65, samt ett tillhörande magasin med fem skarpa kulpatroner.

Polisen hittade även tårgas i en sängbordslåda samt misstänkt dopingpreparat och en mindre mängd narkotika.

Åtalet

Mannen åtalades för grovt vapenbrott, brott mot knivlagen, dopingbrott, ringa narkotikabrott samt vapenbrott.

Vid förhandlingar i Örebro tingsrätt bestred mannen grovt vapenbrott då han sa sig att inte känna till att pistolen fanns i den aktuella jackfickan samt brott mot knivlagen då han förvisso medgett att han hade kniv på sig, men att det inte varit medvetet. Han menade dessutom att det polisen benämnt som knogjärn i själva verket var verktyg som han använder när han mekar med sin motorcykel. Till övriga åtal erkände sig mannen skyldig.

Örebro tingsrätt dömde, mot mannens nekande, honom skyldig på samtliga åtalspunkter.

Påföljd

Mannen har sedan tidigare kopplingar till organiserad brottslighet, något som gjorde att frivården inte ansåg att frivårdspåföljd med övervakning var lämplig. Han har dessutom tidigare rapporterats för misskötsamhet på anstalt samt tilldelats varning efter att ha hotat medintagen.

Påföljden för de aktuella brotten blev därför två års fängelse. 55-åringen ska även betala en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Mannen fick tillbaka det verktyg som polisen vid visitation ansåg vara ett knogjärn, övriga fynd förverkades.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseHotKarlskogaNarkotikabrottÖrebroÖrebro tingsrättVapenbrott

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.