Hoppa till huvudinnehållet

Stökiga helger tvingar ”Linnea” att flytta: ”Allting skakar”

Publicerad:
Motorburna ungdomar håller boende vakna.
Motorburna ungdomar håller boende vakna. Foto: Claudio Bresciani / TT

Varje helg har ”Linnea” kontaktat polisen på grund av ungdomar som festat på parkeringen bara några meter från hennes lägenhet. Nu orkar hon inte mer och berättar att hon och flera grannar väljer att flytta därifrån.

– Det känns inte som att det är någon som kan hjälpa mig.

Linnea, som egentligen heter något annat, flyttade för ungefär ett halvår sedan in i sin nya lägenhet i centrala Karlskoga, och har sedan dess inte haft en lugn helg.

Sedan i våras har hon upplevt oväsen och oljud som har orsakats av ungdomar som festat på parkeringen vid Kupolen, inte långt ifrån hennes lägenhet.

– De är här varje helg och jag kan inte sova medan de här här. Det låter som om de är i lägenheten med mig och allting skakar.

Möte med polisen

Linnea har varit i kontakt med både kommunen och polisen flera gånger, men utan resultat.

– Jag ringer polisen varje helg för att de ska göra något åt saken, men det är ingen som kan göra något säger de. Första gångerna kom de och fick ungdomarna att flytta på sig, men efter ett tag slutade de att komma.

Efter några månader bestämde sig Linnea för att åka ned till stationen för att ha ett möte med polisen om den ohållbara situationen.

– Jag hade ett möte med en av poliserna där han in princip sa att jag kanske ska börja kolla efter en annan bostad och att det inte fanns så mycket mer de kunde göra för mig eller den situationen jag befinner mig i.

Linnea har inte bara svårt att sova, utan lider även av flera diagnoser som gör det svårt för henne att slappna av i liknande situationer.

Linnea vittnar om att flera av ungdomarna även har varit alkoholpåverkade på plats.
Linnea vittnar om att flera av ungdomarna även har varit alkoholpåverkade på plats. Foto: Christine Olsson

– Jag lider bland annat av PTSD från min uppväxt och när ungdomarna utanför spelar hög musik och smäller av fyrverkerier, triggar de igång min PTSD och jag blir rädd.

Oroliga möten

Hon berättar att hon blir så påverkad av bullret och ljudet att hon inte kan sova eller fokusera på något annat under tiden de befinner sig utan hennes fönster.

För bara någon månad sedan bestämde hon sig för att gå ut och konfrontera ungdomarna, och möttes av både hån och förståelse.

– Först skrattade de åt mig, men efter en stund sa de att de skulle åka någon annanstans som tack för att jag inte hade kontaktat polisen. Men det kändes inte roligt att behöva gå ner dit själv och utsätta mig själv för fara, berättar hon.

Men veckan därpå var de tillbaka igen som vanligt.

– Jag vet inte längre vad jag ska göra. Jag har varit i kontakt med kommunen som också var medveten om situationen men verkar inte heller kunna göra något för att förbättra den.

Det är inte bara Linnea som har insett att det inte längre är hållbart att bo kvar och har därför valt att flytta, berättar hon.

– Det är tre stycken som redan har flyttat och jag och en granne till ska flytta på grund av stöket, det funkar inte längre.

Kommunpolisen om ”Epa-raggare”i centrum: ”Behövs en god dialog”

Artikeltaggar

FyrverkerierKarlskogaNöje/KulturParkeringSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.