Hoppa till huvudinnehållet

Mustang: Kraftpaket som älskas av många

Publicerad:
Andrew Nilssons är stolt ägare av en pigg Ford Mustang Mach 1 428 Cobra Jet.
Andrew Nilssons är stolt ägare av en pigg Ford Mustang Mach 1 428 Cobra Jet. Foto: Christine Olsson/TT

Andrew Nilssons Mustang har många likheter med sin fyrbenta namne. Den reagerar lika snabbt som en vildhäst.

–  Jag har kört banracing, men använder den även som vardagsbil, säger han.

Ford Mustang har sin givna plats i många svenska hjärtan. Med start 1965 såldes cirka 3 000 nya bilar av den första generationen i vårt land. Av dem finns en hel del kvar. Bland Mustangklubbens många medlemmar är det inte ovanligt att äga både en gammal och en ny variant.

Till skillnad från andra äldre sportbilar tillverkas modellen fortfarande. Den senaste generationen är nummer sju och håller stilen både utseende- och motormässigt. Under motorhuven finns en V8 och den manuella växellådan är sexväxlad.

Andrew Nilsson i Nyköping är medlem i Mustangklubben sedan många år tillbaka och han har en äldre pärla hemma i garaget.

Bilen är sänkt med 50 millimeter.
Bilen är sänkt med 50 millimeter. Foto: Christine Olsson/TT

–  Om jag åker ut för att äta lunch på något fint ställe i Sörmland med min Mustang lägger jag ut en tråd på klubbens Facebooksida. Då är det alltid någon annan Mustang ägare som ansluter, säger han.

Hans bil är inte av den allra första årsmodellen som började tillverkas 1964, utan av årsmodell 1969. Men det är fortfarande en första generationens bil. En Mustang på steroider, kallar Andrew den för. En Ford Mustang Mach 1 428 Cobra Jet.

–  Ett kraftpaket som jag har åkt en del banracing med. Man uppgav antalet hästkrafter till 335 för att försäkringen på bilarna inte skulle bli för hög men i verkligheten var det mer.

Motorn är utbytt och uppdaterad.
Motorn är utbytt och uppdaterad. Foto: Christine Olsson/TT

Andrew har följt bilen sedan 1992 då hans kompis köpte den, och han har själv ägt den i över 20 år. Han har renoverat och gått igenom hela bilen, och den har numera modern insprutning och en femväxlad låda.

Alla originaldelar finns kvar.
Alla originaldelar finns kvar. Foto: Christine Olsson/TT

–  Den är gjord för att användas. Vem som helst ska kunna köra den, min 77-åriga mamma också, har jag tänkt. Men än så länge har hon inte vågat sig ut på vägarna med den, säger han.

Vad är grejen med den här bilmodellen tycker du?

–  Det finns ingen annan sportbil som har tillverkats under så lång tid, från 1964 och fram till nu. Ingen förstod heller från början hur framgångsrik den skulle bli.

Han tillägger att bilen är liten, tuff och snabb och får plats i ett normalstort garage - praktisk, på många sätt. Redan från början tilltalade den kvinnor likaväl som män, och den blev snart en riktig succé. Efter fyra månader hade 100 000 exemplar tillverkats och två år senare över en miljon.

Säkerligen har skådespelaren Steve McQueens biljakter i filmen ”Bullitt”, med en Ford Mustang Fastback GT, bidragit till att bilmodellen älskas av så många. Och i ”Gone in 60 seconds” spelar den legendariska Mustangen Eleanor en av huvudrollerna tillsammans med Nicolas Cage.

För Andrew Nilsson började allt när han var tonåring och kollade på olaglig streetracing. Kompisarna fastnade för Chevrolet medan Andrew gillade Mustang bäst.

17 tums hjul med klassiskt utseende.
17 tums hjul med klassiskt utseende. Foto: Christine Olsson/TT

–  Jag köpte min första när jag var 18 år, en modell från 1970. Men jag ägde den bara i tre månader, då hade jag inte råd längre utan var tvungen att sälja den.

–  Nu har jag en Ford för varje humör. En Ford -34 Street Rod med modernt chassi och luftkonditionering som jag använder att dra en äldre husvagn med. En Fairlane Victoria -56 för att glida runt med och så Mustangen som jag kör i alla väder.

Om man vill köpa en äldre Mustang, hur mycket måste man betala då?

–  Vi har ett av världens bästa reglementen för äldre bilar som är skatte- och besiktningsbefriade och billiga att äga. Men de är dyra i inköp, räkna med mellan 150 000 och 1,2 miljoner kronor beroende på årsmodell, modell och skick.

För att ha råd med dyrgriparna från de nämnda filmerna krävs en rymlig plånbok. ”Bullitt”-Mustangen såldes för några år sedan för motsvarande 35,5 miljoner kronor.

Anna Björe/TT

Modern femväxlad växellåda.
Modern femväxlad växellåda. Foto: Christine Olsson/TT

Populär som A-Forden

+ När Mustangen presenterades på världsutställningen i New York den 17 april 1964 blev det succé direkt och den blev den mest framgångsrika Forden sedan A-Forden.

+ Modellen baserade sig till att börja med på sedanmodellen Falcon. Från början hade den en rak sexa eller en V8 under huven.

+ Numera finns även en el-Mustang men det är en suv och den har färre likheter med originalet.

Källa: Ford och Wikipedia.

Artikeltaggar

ChevroletFordMotorNicolas CageSteve McQueen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.