Hoppa till huvudinnehållet

Patrik Nyström om debatten kring KSAU

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Patrik Nyström förstår in Socialdemokraternas resonemang kring valet till KSAU.
Patrik Nyström förstår in Socialdemokraternas resonemang kring valet till KSAU. Foto: Kajsa Juslin

Socialdemokraterna är missnöjda med att inte Alliansen röstade in Ida Edström som är oppositionsråd för Socialdemokraterna. Alliansen anser att det inte är någon självklarhet att hon skulle röstas in. Platsen togs av SD och Patrik Nyström och han förstår inte problemet med röstningen.

Under gårdagens kommunstyrelsemöte blev det klart vilka som ska sitta i KSAU, kommunstyrelsens arbetsutskott. Alliansen tog tre platser och oppositionen tog två. Men det gick inte som Socialdemokraterna tänkt sig. De anser att det är praxis att oppositionsrådet i det största oppositionspartiet ska röstas in. Något som inte skedde, utan det blev Patrik Nyström som fick den platsen.

– Till att börja med så ställer man sig frågan om vad Socialdemokraterna menar med att de har rätt till samtliga oppositionens platser i KSAU. Det känns lite förvirrande med deras utspel, säger Patrik Nyström.

Är ingen nämnd

Han köper inte Socialdemokraternas resonemang om att det finns en uträkning man ska följa.

– Då får de läsa på kommunallagen och vad den säger. Ett utskott är ingen nämnd utan det är styrelsen som beslutar och det är klart och tydligt. Tre mandat till majoriteten och två till oppositionen. Eftersom SD är det näst största oppositionspartiet så ska ju vi ha en av platserna.

Att SD och Alliansen ska ha pratat ihop sig före omröstningen dementerar Patrik Nyström.

– Vi diskuterade inte det här över huvud taget. Jag är glad och tacksam att Alliansen faktiskt tagit hänsyn till storleken på partierna som sitter i oppositionen. Tittar man tillbaka historiskt hur det fungerade efter valet 2018 så fick oppositionen en extraplats av alliansen. Och det tyckte jag var lika illa då och tråkigt att inte vi kunde få den då, för vi var näst största oppositionspartiet även då.

En rättighet

Patrik Nyström säger att det är en demokratisk rättighet att SD fick, med sin storlek, en plats i KSAU.

– Det speglar av väljarnas vilja i de demokratiska valen.

Han säger att platsen i KSAU ger dem en helt annan möjlighet att få en insyn i deras arbete.

– För det har stormat en hel del i kring utskottets arbete, i alla fall under den här mandatperioden när de har suttit och skjutit mot varandra. Inte minst när det har handlat om tystnadskulturen och alla oegentligheter som har skett i kommunen som avskedanden och tillsättning av tjänster.

Kålsupare

Han säger att ingen egentligen har velat ta ansvaret.

– De skjuter ifrån sig på varandra och sedan tycker jag att vetskapen om missförhållandena inom kommunen, det har KSAU varit väl insatta i. Så de är lika goda kålsupare allihopa.

Patrik Nyström säger att det är både värdefullt och viktigt för SD att sitta med och få en bättre insyn och delaktighet.

– Bland annat hur kommunen agerar i viktiga frågor som tillsättandet av höga förvaltningstjänstemän eller hur vi hanterar tystnadskulturen. Eftersom vi är det näst största oppositionspartiet så är det här väldigt viktigt för oss att vi blir väl insatta i de beslut som kommunen fattar på högsta politiska nivån, säger Patrik Nyström.

Socialdemokraterna: ”Alliansen kuppade in SD i KSAU”

Artikeltaggar

AlliansenKommunstyrelsenPatrik NyströmPolitikSocialdemokraternaTystnadskultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.