Hoppa till huvudinnehållet

Kemab om elnät och elförsörjning: ”Vi behöver bygga om för framtiden”

Publicerad:
Peter Jarl, marknads- och kommunikationschef berättar bland annat om elproduktion vid kraftvärmeverket i Karlskoga.
Peter Jarl, marknads- och kommunikationschef berättar bland annat om elproduktion vid kraftvärmeverket i Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

Karlskoga energi och miljö ser över hur man kan säkra framtidens elförsörjning och elnät för att fortsätta kunna leverera prisvärd el till sina kunder.

– I Karlskoga har vi ett elnät som byggdes för länge sedan, efter hur situationen såg ut då. Syftet var då primärt att man skulle fördela el till hushållen så att man exempelvis kunde tända en glödlampa där hemma, säger Peter Jarl, marknads- och kommunikationschef på Karlskoga energi och miljö.

Idag behövs det gamla fysiska elnätet, som vid byggnationen var tänkt att användas på ett helt annat sätt, ses över för att kunna hänga med i den utveckling som sker.

Parallellt har en framtidsvision om utökad elförsörjning i kraftvärmeverket vid Björkborn växt fram.

– Det är absolut ingenting beslutat utan vi har mer tittat på hur vi ska kunna utveckla kraftvärmeverket i framtiden, säger Jarl.

Kraftvärmeverket

Kraftvärmeverket byggdes 1986 och producerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder och företag på orten. De pannor som används är samma som från starten, men har genom åren byggts om och renoverats för att följa med i utvecklingen.

Kraftvärmeverket i Karlskoga består av samma byggnad och samma pannor sedan starten 1986.
Kraftvärmeverket i Karlskoga består av samma byggnad och samma pannor sedan starten 1986. Foto: Per Lindgren

I samband med produktionen av fjärrvärme genereras det redan idag el när ångan går genom en turbin. Här ser man en möjlighet att få till en utökning genom att bygga ett nytt block som eventuellt skulle kunna bestå av ny panna och turbin.

– Med ett nytt block skulle elproduktionen kunna utökas och generera betydligt mer el än vad vi gör idag, säger Jarl och fortsätter:

– Önskemålet från vår sida är att vi ska ha en så bra prissättning och så låga priser som möjligt. Så vi är till nytta för Karlskoga och att vi främjar företag, hushåll så att fler vill flytta hit och etablera sig.

Ser man också att det här skulle kunna locka fler företag till Karlskoga genom att säkra elförsörjning?

– Ja, det är en del. Men det hänger inte helt på hur vårt eget nät är uppbyggt eller producerar, säger Jarl.

Framtiden

I Sverige finns det tre nivåer på nät: stamnät som fördelar energin som produceras i de stora anläggningarna som exempelvis kärnkraft och vattenkraft. Nästa steg är regionnätet som fördelar energin mellan de lokala näten (oftast en kommun), där Karlskoga energi och miljö ingår.

– När vi får en större förfrågan på en elintensiv nyetablering behöver vi oftast göra en utredning. Den första nivån är då att se över den mängd som vi abonnerar från regionnätet. Om det är möjligt så försöker regionnätet givetvis lösa det, men det kan tänkas att de säger att en utökning inte är möjlig, förklarar Jarl.

Jarl bekräftar att man fått mycket förfrågningar från nyetableringar och att man i Karlskoga har ett gediget arbete framför sig, både med elförsörjning och med elnätet som i dagens samhälle behöver ha en annan effekt.

– Vi i Karlskoga har precis som övriga elnät i Sverige ett stort arbete framför oss med att utveckla framtidens elnät.

Karlskoga energi och miljö har inlett en förstudie om utvecklingen av kraftvärmeverket och vilka kostnader det för med sig. Förstudien är planerad att påbörjas under 2023.

Artikeltaggar

BjörkbornEkonomiElElproduktionEnergiFjärrvärmeKarlskogaKemabPeter JarlSvenska kraftnät

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.