Hoppa till huvudinnehållet

Vargavintern smälte bort och stoppade jakten

Publicerad:
Love Tallmyren
love.tallmyren@karlskogatidning.se

18 skjutna, sex kvar. Så ser utgångsläget ut för fortsatt vargjakt i länet, även om mildvädret just nu omöjliggör spårning. Ska man fälla något mer rovdjur, ja då krävs nederbörd under fryspunkten.

Det var i söndags som vargstammen i reviret Vismen minskade med ytterligare två till antalet, då man innan lunchtid och med kort mellanrum lyckades skjuta ett par djur. Bösskotten innebar också en avlysning av jakten inom området, eftersom man då fällt de sex man blivit tilldelade inför årets skytte.

Vargen ska känna sig jagad från början
Ola Karlsson

Stammen i Grecken gick samma öde till mötes ett par dagar innan detta, då man under fredagen den 6 januari kunde skriva hem om uppfylld kvot. I länets båda andra revir, Almhöjden och Ölen, pågår däremot alltjämt jakten, där tre vargar i vardera område kvarstår.

Kräver spårsnö

Enligt Jägareförbundets länsordförande Ola Karlsson kan man dock inte räkna med att få skjuta någon mer varg, såvida det inte sker en förändring i väderleken.

Utan snö är det svårt att spåra rovdjuren.
Utan snö är det svårt att spåra rovdjuren. Foto: Heiko Junge/TT

– Med det här vädret är det jättesvårt att bedriva jakt. Det behövs färsk spårsnö så bäst är om det blir minusgrader och kommer snö, säger Karlsson och fortsätter:

– Det är så pass stora områden det handlar om så då måste man ha ett hum om vart vargarna finns, annars är det ingen idé. Sen är det också för att man vill vara säker på att hundarna går på rätt djur, vargen ska känna sig jagad från början vilket också är för hundarnas säkerhet, förklarar han.

Försöker man sig på jakt nu ändå eller är det lönlöst?

– Man är normalt sett ute på nätterna för att hitta spår på grus- och asfaltsvägar. Men ser man inget då så dras det heller inte igång någon jakt. Det blir hopplöst om det inte finns något att gå på, svarar Karlsson.

Ola Karlsson, ordförande Jägareförbundet i Örebro län.
Ola Karlsson, ordförande Jägareförbundet i Örebro län. Foto: Kajsa Juslin

Utgångspunkten för vargjägare i länet är för nu därför bister - utan snö är en offensiv inte aktuell. Men än finns det chans till ytterligare avancemang. Licensjakt råder nämligen fram till 15 februari och innan dess kan den ombytliga väderleken givetvis åter hinna skifta.

– Sedan kan ju jakten förlängas också, men då finns det en risk för att ett sådant beslut överklagas och då kan det ta för lång innan jakten kan fortsätta igen.

Ett tjugotal återstår

På frågan om man siktar in sig på eller helst undviker vissa vargar svarar Karlsson att man har vissa utsatta mål att förhålla sig till.

– Vi försöker skjuta bort hela familjegrupper, alltså alfahane, hona och valpar. Men det finns också genetiskt värdefulla områden som länsstyrelsen markerat ut från början där ingen jakt får bedrivas, berättar han.

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/TT

För traktens län, det vill säga Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro, kunde man under onsdagen rapportera om att 51 av de totalt 75 tilldelade vargarna hade skjutits. Jaktlyckan har hittills varit som lägst i Gävleborg, där man klarat knäppa endast tre av 18 tilldelade vargar. Anledningen sägs vara att djuren befinner sig på annat håll.

Läs även:

Läs också

Tilldelningen och jaktlyckan i trakterna

Årets licensjakt på varg är också en rekordstor sådan, med totalt 75 djur som får skjutas enligt länsstyrelserna. Den sammanlagda summan blir dock högre eftersom flera revir överskrider länsgränserna och därmed ingår i olika läns beslut.

Antal fällda vargar per den 11 januari i de olika länen och reviren syns nedan, med tilldelningen i parentes.

Gävleborg - Tinäset: 2 (8)

Gävleborg - Ödmården & Mörtsjön: 1 (10)

Värmland - Flatmossen: 2 (6)

Värmland - Forshaga: 4 (6)

Värmland - Juvberget & Ulvåa: 6 (12)

Värmland - Kockohonka: 6 (6)

Värmland - Skacksjön: 6 (6)

Västmanland - Venabäcken: 6 (6)

Örebro/Dalarna/Västmanland - Almhöjden: 3 (6)

Örebro - Grecken: 6 (6)

Örebro/Värmland - Vismen: 6 (6)

Örebro - Ölen: 3 (6)

Källa: Svenska Jägareförbundet

Artikeltaggar

Degerfors kommunDjur och naturGreckenJaktJägareförbundetNyheterOla KarlssonVargarVismenÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.