Hoppa till huvudinnehållet

Granskning: Regionens arbete med psykisk ohälsa inte tillräckligt

Publicerad:
Reporter Ylva Westerlund
Ylva Westerlund
ylva.westerlund@kt-kuriren.se
Enligt en färsk rapport om psykisk ohälsa bland personer över 65 år visar statistik att är vanligare med suicid hos äldre kvinnor och män jämfört med yngre grupper. Genrebild.
Enligt en färsk rapport om psykisk ohälsa bland personer över 65 år visar statistik att är vanligare med suicid hos äldre kvinnor och män jämfört med yngre grupper. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Region Örebro län får inte godkänt på området psykisk ohälsa hos personer över 65 år. Det är slutsatsen av en färsk granskning som genomförts av en extern revisionsbyrå.

Nyhetsbyrån Siren skriver att revisionsbyrån i granskningen kommit fram till att ”regionen inte lever upp till sina egna mål på området”.

Regionen har inte heller säkerställt att personer över 65 år i länet som lider av psykisk ohälsa faktiskt har tillgång till vården de behöver. Tillgången till vård för dessa personer är inte garanterad, utan varierar beroende på bemanningen.

Kontrollen av arbetet med psykisk ohälsa för den här patientgruppen, som ska skötas av hälso- och sjukvårdsnämnden, uppges i rapporten vara otillräcklig.

I de intervjuer som genomförts i samband med granskningen framgår till exempel att det är svårt att hitta dokument och att navigera i systemet som är till för att fungera som stöd i utvecklingen av verksamheten för äldre med psykisk ohälsa.

Det framgår också att det finns vissa brister kring dokument som fokuserar på ansvarsfördelningen inom regionen, i synnerhet dokument som inte är tillräckligt uppdaterade.

Regionens egna revisorer skriver under på den externa byråns rapport om granskningen. De skriver att, eftersom nämnden inte ”följer upp arbetet med psykisk ohälsa bland äldre i tillräcklig grad”, kan regionen inte heller ”säkerställa att åtgärder vidtas vid eventuella brister”. De skriver också att regionen borde utveckla sitt förebyggande arbete med psykisk hälsa.

Utifrån det som framkommer i rapporten har revisionen i Region Örebro län beslutat att granska arbetet med psykisk ohälsa hos äldre.

Fakta

Psykisk ohälsa

Äldre personer (som är över 65 år) lider enligt rapporten i högre utsträckning jämfört med hela befolkningen – 20 procent av åldersgruppen uppges lida av psykisk ohälsa, jämfört med 4 till 10 procent av hela befolkningen.

Granskningen visar också att det är vanligare med suicid hos äldre kvinnor och män jämfört med yngre grupper. Suicid är vanligast bland män som är 80 år och äldre.

I rapporten framgår också att ”trots att suicid är vanligare hos äldre än hos yngre skattar yngre den psykiska hälsan som sämre än gruppen äldre”.

Utvecklingen går mot en fördelning där 25 procent av alla svenskar är 65 år och äldre, vilket innebär att det är en omfattande och växande målgrupp.

Källa: Rapporten ”Granskning av arbetet med psykisk ohälsa hos äldre” som är skriven i december 2022 av revisionsbyrån PwC på uppdrag av Region Örebro län.

Artikeltaggar

Psykisk ohälsaRegion Örebro länVård och omsorgÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.