Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkoreformen: Korv med bröd och Ted Gärdestad vid gudstjänsterna

Publicerad:
Församlingens kyrkoherde Monica Mannberg tror att det nya gudstjänstformatet kommer locka fler till kyrkan. Foto: Kajsa Juslin

Snart blir det tillåtet att svära i kyrkan. Inte riktigt kanske, men gudstjänsterna i Degerfors-Nysund kommer numera att varva Ted Gärdestad och Evert Taube med rockmusik och efteråt, ja då serveras korv och kaffe - allt i syfte att locka fler till mässorna.

Det är, åtminstone enligt henne själv, kyrkoherden Monica Mannberg som står för merparten av de minst sagt udda idéerna som kommer att styra gudstjänsterna i en ny riktning.

Den nya tappningen kommer att innebära färre specialutsatta musikaliska evenemang som konserter eller körkvällar, men desto mer musik överlag.

Degerfors kyrka.
Degerfors kyrka. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– I stället för att ha musikinslag pytsar vi ut det över hela året, genom gudstjänster med olika musikgenrer. På så vis blir arbetet också jämnare för våra musiker, så att de slipper intensiva perioder, förklarar Mannberg.

Varannan vecka

På liknande manér kraftsamlar man även manskapet till en kyrka varje söndag. Från att tidigare ha anordnat gudstjänsterna parallellt i både Degerfors och Åtorp kommer man framöver att inrymma vardera bönehus varannan vecka.

Tycker du att det kommer för lite folk på söndagar eller varför görs detta?

– Jag tycker absolut att det kommer för lite folk, vi i kyrkan har en uppgift att sprida det kristna budskapet och då måste det vara med ett språk som folk förstår, svarar Mannberg och fortsätter:

– Vi måste sänka tröskeln in i kyrkan, helst ska det inte finnas någon genom att förmedla budskapet med ett modernare språk. ”Guds nåd” säger inte så mycket för de flesta men om man använder musik och annat som vanligt folk känner till så kan vi nå fler och sedan i gudstjänstens ord problematisera vad Guds nåd kan innebära.

Korv med bröd

Frågan om vad för typ av musik som kommer att spelas får Mannberg, som utger sig för att gilla heavy metal, att svara något kryptiskt.

– Om det är nytt eller gammalt beror lite på ens egna referensramar men det blir nog ingen medeltida musik i alla fall. Ted Gärdestad, 50-talsrock och Evert Taube är snarare den tidsperiod vi kommer att spela, men det skulle lika gärna kunna vara något nyare som Håkan Hellström.

Huruvida konceptet blir lyckat återstår att se – enligt Mannberg kommer en utvärdering att genomföras så småningom.
Huruvida konceptet blir lyckat återstår att se – enligt Mannberg kommer en utvärdering att genomföras så småningom. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Den verkliga kioskvältaren får dock sägas vara momentet som kommer äga rum efter att kyrkklockan ringt ut - då serveras nämligen korv med bröd samt kaffe och saft till de som önskar.

Tidpunkten för klockornas klang kommer även den vara ovan för många, då man valt att förskjuta gudstjänsten till eftermiddagar med upptakt klockan 16.

Tror du att kyrkans uppdrag försvinner längs vägen om man blandar in annat?

– Nej inte ett dugg, snarare tvärtom. Vi följer fortfarande handboken och det här gör vi utan att tumma på predikan eller annat. Min erfarenhet är att folk blir glatt överraskade om det är något annorlunda som sker, med ett språk de känner igen, genmäler Mannberg som kommer att avstå korv då hon, enligt egen utsago, är vegan.

Kyrkoherden förtäljer också att det nya snittet kan göra så att söndagsmässorna blir något mer långvariga än innan, men uttrycker ingen oro för att det skulle påverka det allmänna intrycket.

– Det är ett intressant fenomen, men jag har aldrig fått ta emot kritik för att en gudstjänst varit längre än den brukar om innehållet varit bra, avslutar Mannberg.

Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

ÅtorpDegerforsDegerfors-Nysunds församlingEvert TaubeGudstjänsterMonica MannbergNyheterTed Gärdestad

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.