Hoppa till huvudinnehållet

Örebro stadsmission startar projekt för nyanlända i Karlskoga

Publicerad:
Jonas Andersson på Örebro stadsmission siktar på att etablera Karlskoga stadsmission. Foto: Max Lejon Konnman

Örebro Stadsmission på uppdrag av Karlskoga kommun ska driva ett lotsprojekt i kommunen. Detta är för att få in ukrainare i samhället. Det är också ett pilotprojekt för att på sikt på få en stadsmission i Karlskoga.

– Det här är första steget in i Karlskoga.Vi får se vad det här leder till, säger Jonas Andersson på Örebro stadsmission.

Örebro stadsmission ska driva ett lotsprojekt i Karlskoga på uppdrag av kommunen, Projektets mål är att ukrainare ska få en plats att träna på det svenska språket. Men också ta till vara på den kompetens de har med sig från hemlandet. De siktar även på att etablera sig i Karlskoga.

Anledningen till varför de började skissa på projektet är för att hjälpa ukrainarna i den situation de har. Projektet fokuserar på andra grupper också, men de saknar inte rättigheter som ukrainarna gör.

– Projektets fokus är på den här gruppen just för att de inte har samma möjligheter och rättigheter som övriga nyanlända. De har exempelvis inte rätt till det statliga etableringsprogrammet eller möjligheter att läsa SFI, säger Jonas Andersson på Örebro stadsmission.

Tack vare pengar ifrån Länsstyrelsen i Örebro län har detta blivit möjligt.

Språkpraktik

Sara Fransson hart tidigare varit aktiv inom flyktingmottagandet inom USIK (Ukrainan support in Kartlskoga) och lots på Örebro Stadsmission, hoppas på att de här människorna ska få hjälp från företag och föreningar, att de ska öppna sin verksamhet några timmar i veckan så de kan få språkpraktik och att få vara med i en verksamhet för att se hur det är i Sverige

– De har väldigt olika jobberfarenheter från Ukraina. Vi har massörer, frisörer, jurister, revisorer och mycket mer. Det finns många verksamheter som skulle kunna öppna upp och ta emot dem, säger Sara Fransson.

Sara Fransson, lots på Örebro stadsmission siktar på att minst 50 procent ska hitta en praktikplats.
Sara Fransson, lots på Örebro stadsmission siktar på att minst 50 procent ska hitta en praktikplats. Foto: Max Lejon Konnman

Av de 30 ukrainare som ska vara med hoppas Sara Fransson att minst 50 procent ska hitta en praktikplats.

– Det är viktigt att säga, att det inte behöver leda till någon anställning. Det är ingen målsättning, mest handlar det om språkpraktik, säger Jonas Andersson

Jonas Andersson på Örebro stadsmission menar de är intresserade av att starta verksamhet i Karlskoga. Han anser att detta är det perfekta pilotprojektet för att kolla om det går att etablera sig här.

Vill öppna matcentral

Örebro stadsmission samtalar med handlare här i Karlskoga för att kolla förutsättningarna för att längre fram kunna öppna en matcentral. Jonas Andersson anser att de också är beroende av andra samarbeten, både med offentlig sektor och det övriga civilsamhället. Han anser att de måste kolla behovet och intresset här i Karlskoga för att starta en långsiktig verksamhet, inte bara det här projektet som löper ut i oktober. Han anser att företag är viktiga också.

– Det här är första steget in i Karlskoga.Vi får se vad det här leder till. Det beror mycket på civilsamhället, offentlig sektor och företag, som vi samtalar med, säger Jonas.

Gabriella Palmén, integrations- och migrationsansvarig på Karlskoga kommun välkomnar det här projektet och anser att det är bra för kommunen med den kunskap som Örebro stadsmission har.

Sara Fransson integrations- och migrationsansvarig på Karlskoga kommun, välkomnar det här projeket.
Sara Fransson integrations- och migrationsansvarig på Karlskoga kommun, välkomnar det här projeket.

– Vår förhoppning är ju att kunna leda det här vidare till något nytt. Till exempel att det blir Karlskoga stadsmission. Det är ju projekt för att testa, vi vill hjälpa alla som är vid behov, säger Gabriella Palmén.

Texten är uppdaterad.

Max Lejon Konnman

Artikeltaggar

IntegrationJonas AnderssonKarlskogaKarlskoga kommunMigrationÖrebroSamhälleUkraina

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.