Hoppa till huvudinnehållet

Varning för kraftigt snöfall i helgen

Publicerad:
Det förväntas komma över en decimeter snö i länet i helgen. Foto: Per Lindgren

SMHI har utfärdat en gul varning för kraftigt snöfall över fyra län, som under helgen kan ställa till problem i trafiken.

Det handlar om Örebro, Västmanland, Dalarna och norra delen av Värmlands län, som beräknas få cirka 10-15 centimeter snö under lördag kväll och natten till söndag.

Det rapporterar Trafikredaktionen på Sveriges Radio.

I de södra delarna av området kan det till viss del övergå i regn innan nederbörden avtar under söndagen.

I och med snöfallet finns det risk för halkigt väglag med snömodd, dålig sikt och snörök-

Det finns också risk för inställda avgångar och förseningar i kollektivtrafiken samt vissa störningar i elnätet.

Röd varning för översvämning

SMHI har också utfärdat en röd varning för översvämningar på flera platser. Det är smältande snö och stora regnmängder som kan ställa till problem på flera håll i södra Sverige. En röd varning är den högsta varningen i systemet som infördes i april 2021 och det är första gången som SMHI utfärdat en röd varning för översvämning.

– Det ska mycket till för att vi ska utfärda röda varningar generellt sett. Vi har gjort det någon enstaka gång bara för annat väder, säger Christopher Greenland på SMHI till TT.

Den röda varningen gäller tills vidare för övre Viskan, närmare bestämt Marsjön och Mellsjön mellan Borås och Ulricehamn, samt Simmesjön (övre Ätran) mellan Svenljunga och Tranemo.

Artikeltaggar

DalarnaÖrebro länRegnSMHISveriges RadioVäderVäglagVärmlands länVästmanlands länVind

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.