Hoppa till huvudinnehållet

Konst med naturen som livlina och dimslöjor som signum

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Ebbe Skoglund har sin första konstutställning efter pandemin i Smältarbyggningen, där han annars brukat vara först ut i många år.
Ebbe Skoglund har sin första konstutställning efter pandemin i Smältarbyggningen, där han annars brukat vara först ut i många år. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Han började måla för att de skulle ha något att hänga på väggarna då han och frun flyttade ihop. Sen dess har det blivit åtskilliga konstverk under cirka 50 års tid och något av hans signum är den trolska stämningen där dimslöjor dansar igenom motiven.

I runt 50 år har han med pensel och palettkniv skapat bilder, företrädesvis med motiv hämtade ur naturen. Nu visar han det senaste årets alster i Smältarbyggningen, där han i många år varit först ut på året, med uppehåll under pandemin.

Nu är det dags igen och under lördag och söndag har han vernissage, då han själv finns på plats under eftermiddagarna i Smältarbyggningen.

– Det är en fin lokal att hänga konst i, ljust och bra, säger Skoglund där han är i färd med att hänga sin utställning.

Han deltar årligen i Konst runt Möckeln, då han håller till på Björkborns herrgård, och har ett antal gånger även varit med i Vårsalongen.

Han gick ett par års utbildning på Kyrkeruds konstskola i Årjäng och har sedan han blev pensionär från sitt jobb som reparatör i Järnverket mer tid för skapandet.

Livlina

Naturen är ständigt återkommande, även då han målar abstrakta verk, vilket han nu gör en del.

– Jag börjar få lite idétorka och vill inte upprepa mig i motiven, därför har det blivit en del abstrakta. Men naturen är lite som en livlina. Fast jag har inga människor med i de rena naturmotiven. Då man är där ute i naturen kan man bli störd av möten med människor, därför undviker jag att måla personer i de motiven, säger Skoglund.

Blodmåne heter det abstrakta verket Ebbe Skoglund här hänger och totalt är det ett 15-tal stora och 20-talet små målningar som visas i utställningen.
Blodmåne heter det abstrakta verket Ebbe Skoglund här hänger och totalt är det ett 15-tal stora och 20-talet små målningar som visas i utställningen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Ett av få sommarmotiv för tankarna till England och mycket riktigt är det just en resa till Skottland förra året som ligger till grund för den.

Bra betyg

En abstrakt målning heter Blodmåne och Ebbe berättar om hur makarna Skoglund för några år sedan såg superblodmåne då de var i Kambodja, vid Angkor Vat, vilket var mycket speciellt med de speciella tempelbyggnaderna som kuliss.

Lördag och söndag är Ebbe Skoglund på plats då det är vernissage i Smältarbyggningen.
Lördag och söndag är Ebbe Skoglund på plats då det är vernissage i Smältarbyggningen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Men jag målar annars motiv från den plats jag är, gräver där jag är så att säga, så alla landskapsmotiven är från Mellansverige. Ett av de bästa betyg jag fått var från en som sa ”i alla dina tavlor, där har jag varit”, berättar Skoglund.

Han berättar också om en dam som sa att hon hade en tavla han målat på väggen bakom sin tv och när det blev för otäckt på tv så tittade hon på tavlan, vilket får honom att känna att han lyckats med konsten att skapa välbehag.

Älvor

Ett tag lade han in mycket älvor i motiven.

Ebbe Skoglund hämtar motiven i skallen och här syns tydligt inspiration från en resa makarna Skoglund gjorde till Skottland i fjol.
Ebbe Skoglund hämtar motiven i skallen och här syns tydligt inspiration från en resa makarna Skoglund gjorde till Skottland i fjol. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Ja, väldigt mycket men det har jag inte gjort på ett tag nu. fast jag älskar det softa i bilderna, jag får kanske leta mig nya idéer med älvorna. Annars är det hopplockade motiv som jag har i skallen, säger Skoglund och fortsätter:

– Jag kan se en vacker himmel, eller en speciell dunge med träd och så utgår jag från det då jag skapar motivet. Jag är mycket ute i naturen, men jag märker att jag ofta målar träden som om det var senhöst, då de tappat löven och står nakna, eller tidig vår innan löven slagit ut. Det får inte bli hötorgskonst av det, därför aktar jag mig för att göra för mycket sprakande höstfärger.

Utställningen pågår en månad och håller öppet samma tider som Hembygdsföreningen, som också håller till i huset.

Lite av Ebbe Skoglunds signum är det trolska i motiven , med dimslöjor och diffus horisont.
Lite av Ebbe Skoglunds signum är det trolska i motiven , med dimslöjor och diffus horisont. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsGallerierKonstMöckelnSmältarbyggningenUtställningarVernissager

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.