Hoppa till huvudinnehållet

En supertaggad landslagstalang från Karlskoga: ”Vi ser stor potential”

Publicerad:
KIF Örebros 18-åriga anfallstalang Lisa Frisk från Karlskoga.
KIF Örebros 18-åriga anfallstalang Lisa Frisk från Karlskoga. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

2022 fyllde Lisa Frisk 18 år, debuterade i allsvenskan, skrev sitt första proffskontrakt och spelade med Sveriges F18-landslag.

– Jag är otroligt taggad, säger Karlskogalöftet inför en ny säsong med KIF Örebro i den svenska högstaligan.

Lisa Frisk, tidigare i RIK Karlskoga, förlängde i november med allsvenska KIF Örebro och det nya avtalet som är hennes första proffskontrakt gäller över säsongen 2024.

– Lisa är en mycket lovande offensiv spelare som under året tagit flera kliv, och vi ser stor potential i henne, sade Örebros sportchef Jonas Nilsson till klubbens hemsida och fortsatte:

– Därför vill vi ge henne möjligheten att ta en av platserna i vår damallsvenska trupp som vi nu bygger. Det känns riktigt kul att vi nu kan jobba med hennes utveckling i vår elitmiljö i inte bara en säsong till utan minst två säsonger till. Det känns alltid bra att få erbjuda någon sitt första proffskontrakt, och det känns extra bra att få erbjuda Lisa ett sådant. Det här är hon värd.

”Nu har jag nått det”

För förra årets tabellnia KIF Örebro med 18-åriga Lisa Frisk är det allsvensk premiär den 26 mars hemma mot Linköping FC som slutade på tredje plats 2022.

– Vi drog igång säsongen i tisdags och har gjort lite tester och under fredagen är första fotbollspasset, säger Frisk som såklart är exalterad över att dra igång sin första säsong med ett proffskontrakt:

– Det känns jättebra. Jag är otroligt taggad.

– Jag gick till Örebro för att sträva efter ett allsvenskt kontrakt och nu har jag nått det.

Lisa Frisk med RIK Karlskoga i division 1 norra Götaland säsongen 2021 där hon gjorde sex mål på 22 seriematcher.
Lisa Frisk med RIK Karlskoga i division 1 norra Götaland säsongen 2021 där hon gjorde sex mål på 22 seriematcher. Foto: Tomas Nilsson

”Det är stor skillnad”

Lisa Frisk gjorde förra säsongen även tre elitettanmatcher med RIK Karlskoga, utöver den där allsvenska debuten och sammanlagt blev det åtta inhopp i högsta serien med KIF Örebro. Och det är klart att allsvenskan är en ny nivå, inte minst om du är 18 år.

– Det är en väldigt hög nivå. Det är högt tempo och man möter spelare som spelar i A-landslagen i olika länder. Så det är stor skillnad jämfört med både elitettan och division 1 där jag har spelat tidigare. Varje minut är värdefull tid där man lär sig saker.

Är det något speciellt som du har utvecklat under ditt första år med KIF Örebro?

– Jag skulle säga allt, både på och utanför planen. Man jobbar mer med detaljer och utvecklas på allt, konstaterar Frisk och berättar om sin roll i klubblaget:

– Jag har mestadels spelat forward. Jag kan även vara ytterforward eller yttermittfältare.

Har du någon egen målsättning inför säsongen?

– Det är väl att spela så mycket som möjligt. Både inhopp men kanske också få någon start i allsvenskan det här året.

Ungdomslandslag

Caroline Seger och Elin Rubensson är två exempel på svenska A-landslagsspelare som Frisk ställs mot i allsvenskan. På tal om landslag gjorde Lisa Frisk sin senaste F18-landskamp med Sverige i september i vad som blev en 1–2-förlust mot Island i en tre-nationsturnering i Sundsvall och 2023 hoppas såklart Frisk på spel med F19-landslaget som ska EM-kvala till sommarens Europamästerskap.

Det är helt enkelt mycket roligt som kan hända för Lisa Frisk under hennes första säsong med proffskontrakt.

– Ja, precis, säger Karlskogatalangen.

Sveriges Lisa Frisk med F18-landslaget.
Sveriges Lisa Frisk med F18-landslaget. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

Artikeltaggar

DamallsvenskanElitettanFotbollKIF ÖrebroLisa FriskRIK Karlskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.