Hoppa till huvudinnehållet

Grep misstänkt narkotikalangare - hade kopplingar till Maskeradligan

Publicerad:
Bild från mannens mobiltelefon.
Bild från mannens mobiltelefon. Foto: Bilder från förundersökningen

Polisen fick in ett samtal från en person som hävdade att en bekant blivit hotat av en en man med pistol på en adress i Karlskoga. Det som började som ett misstänkt vapenbrott slutade med något mycket större.

I augusti 2022 får polisen in ett samtal från en person. Den berättar för polisen att en bekant varit på en adress i Karlskoga och där har mannen tagit fram en pistol som han ska ha viftat med i ansiktet på dennes bekant. Personen säger även att mannen i lägenheten säljer och använder narkotika.

Polisen får tillstånd att göra en husrannsakan i lägenheten med anledning av ett grovt vapenbrott samt olaga hot och för att leta efter ett vapen. De parkera en bit i från, fyra polisen tar sig in till huset.

De knackar på dörren och en polis ropar i brevlådan att det är polisen och att de har ett beslut om en husrannsakan och att dörren kommer att brytas upp ifall den inte öppnas.

Lägenhetsinnehavaren, en person i 30-årsåldern, öppnar dörren. I lägenheten finns även den misstänkta mannen, en Karlskogabo i 40-årsåldern. De båda grips och tas med till utsidan av huset.

Poliserna säkrar upp lägenheten så att hundföraren kunde påbörja letandet efter pistolen. Det visade sig direkt att det inte bara handlade om ett vapenbrott. Polisen hittar både amfetamin, hasch och tabletter och material och utrustning för narkotikaförsäljning.

I lägenhetens källarförråd påträffades mer amfetamin och kartor med ett tusental narkotikaklassade preparat. I samma korg där narkotikan fanns påträffades en pistol från forna Jugoslavien och två skarpladdade patroner.

Allt som allt påträffades 740 gram amfetamin, 44 gram hasch, 6 323 tabletter av det narkotikaklassade preparatet alprazolam Ksalol och 15 tabletter alprazolam. I lägenheten påträffades även material för att förpacka narkotikan. Mängder med zip-påsar, tomma kapslar, vakuumpåsar och vakuumförpackare.

Polisen beslagtog parets mobiler och skickade det ihop med vapnet, narkotikan och utrustningen till Nationellt forensiskt centrum, NFC, för analys.

Vid husrannsakan påträffades en påse med tomma kapslar.
Vid husrannsakan påträffades en påse med tomma kapslar. Foto: Bilder från förundersökningen.

I de första förhören nekade lägenhetsinnehavaren till att ha känt till något om narkotikan. Zip-påsarna hade köpts för att ha småsaker i. Efter påtryckningar från förhörsledaren sa lägenhetsinnehavaren att de nyligen haft en fest och att någon måste ha varit i lägenheten och lagt narkotikan där. Lägenhetsinnehavaren kommer inte ihåg vilka som varit på festen och säger att det är många som vill dem illa.

Förhörsledaren köper inte förklaringen.

” Det börjar bli rätt mycket saker som nån eventuell festdeltagare ska ha stoppat under nåt träskåp och under nån vit byrå och i ert skafferi och i nåt källarförråd, i en väska och i en skål på soffbordet. Det ligger ju saker lite här och var och en större mängd amfetamin där som är värt ganska mycket pengar på gatan”.”

”Du har inte sett dom här sakerna som finns på ditt vardagsrum, i ditt skafferi, under nån byrå, i ditt källarförråd och att det ska va att någon som eventuellt har placerat det där för och sätta dit er för nånting och att det skulle ha varit eventuellt några festdeltagare som har varit där som du inte kan komma ihåg vilka dom är eller som du inte kan säga namnen på. Det låter som en jättekonstig och dålig förklaring, tycker jag”, säger förhörsledaren.

Nekar först

Även mannen nekar till en början. Sedan tar han på sig allt. Han hävdar att lägenhetsinnehavaren inte känt till något. Han säger att delar av tabletterna och haschet är för eget bruk och att han förvarar amfetaminet och en större del av tabletterna för någon annans räkning. Han vägrar säga namnet på den personen. Han känner inte till något vapen.

Resultatet från NFC försvårar läget för de två. Från mobilerna kan man se att de tagit emot summor från personer som förekommer i narkotikasammanhang. Sammanlagt har mannen tagit emot 292 119 kronor.

I mannens mobil finns konversation där han prata om mängder och pris. I mannens mobil finns bilder, som åklagaren hävdar, är tagna av mannen på narkotika och även på pistolen. Det syns att det är samma möbler i bakgrunden på bilderna som i paret lägenhet. Pistolen har identifierats från bilderna genom serienumret på vapnet. Det finns även bilder där mannen har pistolen mot huvudet på en annan man. Det är oklart om det är på allvar. Mannens DNA påträffas på pistolen.

Mannen svara hela tiden: ”Inga kommentarer”.

Bild från de beslagtagna mobilerna. Bilden föreställer misstänkt amfetamin som vakumförpackats.
Bild från de beslagtagna mobilerna. Bilden föreställer misstänkt amfetamin som vakumförpackats. Foto: Bilder från förundersökning.

När NFC gått igenom fingeravtryck och spår av DNA från materialet de fått från polisen och då speciellt från tejp som satt runt kartor med narkotikaklassade preparat, som polisen påträffat i parets källarförråd, hittade de DNA-spår från en tredje person. Spåret kommer från en av medlemmarna i före detta Maskeradligan.

Maskeradligan var en rånarliga som under 1980-talet kom över miljoner på grova rån. De kallades Maskeradligan eftersom de var utklädda till bland annat poliser när de utförde rånen. Mannen har sedan fortsatt sin brottsliga bana och dömts flera gånger för bland annat narkotikabrott.

De hittade även konversation mellan ligamedlemmen och mannen. Det finns flera samtal mellan de två och det sista var från samma dygn som paret greps.

Under förhör säger ligamedlemmen att han sedan flera år är bekant med de två. Han brukar besöka dem då och då i deras bostad i Karlskoga. Under 2022 var han i Karlskoga fyra-fem gånger. Han säger att han hjälper paret med olika förvaltningsärenden, körkort, tillstånd, samt bankärenden.

Väska med narkotika som påträffades i parets förråd. På tejpen runt kartorna med tabletter påträffades ligaledarens DNA.
Väska med narkotika som påträffades i parets förråd. På tejpen runt kartorna med tabletter påträffades ligaledarens DNA. Foto: Bilder från förundersökningen

Han säger i förhöret att han bara vistats i bostadsutrymmet samt balkongen, aldrig i källaren eller något förrådsutrymme.

Han känner inte till några tabletter. Förhörsledaren frågar mannen om DNA-träffen på paketet med tabletter.

Han vet inte hur de hamnat där och säger att det ibland har legat saker, något paket eller annat, på bordet eller i soffan och att han då flyttat undan det för att få plats med sina papper. Han nekar till att narkotikan skulle ha kommit från honom.

Lägenhetsinnehavaren säger i förhör att denne känt ligamedlemmen sedan flera år och att han brukar besöka dem i Karlskoga. Mannen säger också att han känner honom, men vill inte kommentera relationen något ytterligare.

Mannen står nu åtalad för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Artikeltaggar

AmfetaminBrott, lag och rättHusrannsakanKarlskogaNarkotikaNarkotikabrottNFC

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.