Päivi Jonsson: Längtan efter ljuset

Familj
PUBLICERAD:

Nu har oxveckorna börjat och vi planerar framåt i alla verksamheter. Alla längtar efter ljuset som ska komma på himlen när dagarna blir längre

Vid ett årsskifte brukar vi se framåt och bakåt och eventuellt ge löften inför det kommande året. Dessa löften brukar oftast vara mer eller mindre bortglömda framåt påsk, så jag har sedan länge slutat att ens fundera på att avge några. Det är bättre att fatta vettiga beslut vid tillfällen då det är aktuellt och se till att förverkliga dem.

Så här års ser man bakåt och rekapitulerar vad som hände under det gångna året och hoppas på ny, bättre utveckling för det kommande året. Det talas just nu mycket om längtan efter ljuset efter en mörk höst och midvinter. Vi önskar oss verkligen sol 2023. Förra året kändes mulet och mörkt både bildligt och meteorologiskt.

Vårt land blev till och med hotat av invasion och vi kände att hela vår livssituation var hotad. Det som vi boomers trodde att vi aldrig skulle behöva uppleva. Det var något som tidigare generationer hade upplevt, men nu hade vår del världen blivit stabil och demokratisk. Så tänkte i alla fall jag. Vi såg med fasa hur Ukraina blev invaderat och människor fick fly. Vi har kunnat ta emot en del kvinnor och barn därifrån, även i vår lilla stad. På något sätt känns det lugnare om man själv kan göra något litet för att hjälpa till i människors lidande.

Om vi ser framåt, kan vi förstå att våra systrar och bröder på flykt hoppas kunna återvända till sina hem i Ukraina. Det kan vi önska dem och alla oss andra. Det skulle göra hela världen lugnare.

Fred och frid är ju klassiskt att önska sig. Detta år har vi tyvärr lärt oss vad det kan betyda och vi har mer anledning än tidigare att önska oss och varandra just det!!

Sen finns våra små(?) personliga önskningar som gäller vårt eget lilla liv. Det kan se olika ut i olika skeden av livet. Oftast involverar det lycka och välgång för oss och vår närmaste familjekrets.

Själv önskar jag mig solsken och fågelsång. Som postpandemi-svenskar önskar vi oss många vackra, soliga vinter- och vårveckoslut när vi kan vara ute och njuta av naturen. Känna vinter- och vårsolen skina på oss, laga lite mat och äta ute i friska luften. Vi har under pandemin, lärt oss att njuta mer av vår vackra natur. Jag tycker också att vi lärt oss att uppskatta samvaro med andra människor. Tänk när man får möta vänners vänner helt öppet och otvunget i sociala sammanhang. Det känns nästan som att bli tonåring igen!!

Det har blivit lite trendigt att vända sig till Gud för att söka hjälp och att våga uttrycka det behovet offentligt. Miss Li till exempel mötte visst, enligt egen utsago, Jesus som var ute på lokal alldeles ensam och tog en öl. (Han kan väl behöva lite egen kvalitetstid, kan jag tycka.) Miss Li bad honom hälsa Gud att hon önskade ett ingripande i fråga om sin framtidstro. Hon delar nog sitt behov med många människor av idag och vi önskar henne och alla andra, bönesvar!!

Låt oss göra vad vi kan för att ge varandra en framtidstro och ett hopp! Låt oss tro på och skapa en ljusare tid i vår!!

Päivi Jonsson