Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Respekt inte värt vatten

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det finns bara två möjliga förklaringar till varför allianspartierna i Karlskoga röstade in Sverigedemokraterna i kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU. Och ingen av dem sätter Karlskogahögern i god dager.

Tony Ring (M) får gärna fortsätta sprida konspirationsteorier om hur det kanske inte var högerpartiernas företrädare som aktivt röstade på SD:s kandidat i den slutna omröstningen till KSAU och att det möjligen är interna stridigheter inom S som ledde till att oppositionsrådet Ida Edström inte tog en plats. Det bekräftar nämligen bara den lekstuga högerpartierna förvandlat Karlskogapolititiken till.

Att allianspartierna nu dels valde att lägga sig fördelningen av oppositionens platser, och till på köpet rösta på SD-kandidaten – kan bara bero på en av två saker: att alliansen aktivt samarbetar med SD i kommunen och kommer att lägga tummen på vågen och manipulera fram fler liknande beslut framöver.

Eller så handlar det bara om att jävlas med Socialdemokraterna efter misslyckandet med att få igenom den egna alliansbudgeten. Inget av alternativen är speciellt smickrande för högergänget.

Och innan den förutsägbara motrepliken kommer: nej det är inte samma sak som att Socialdemokraterna fick sitt budgetförslag framröstat med hjälp av SD. Det var inte S som bröt praxis. Man lade fram och röstade enbart på sin egen budgetmotion.

Nu är problemet egentligen inte att allianspartiernas företrädare inte röstade på Ida Edström. Det borde de i ärlighetens namn inte göra, det har undertecknad redan resonerat om i flera ledare det senaste året.

Visst, kommunstyrelsens arbetsutskott är inte en vanlig nämnd eller styrelse, här utser kommunstyrelsen själv internt vilka som ska sitta i utskottet, men principen för hur dessa väljs bör vara de samma. Bör, för här finns inga hårda regler att vila sig på. Lagstiftarna har, obegripligt nog, verkat förutsätta att vanligt sunt förnuft och respekt skulle räcka …

Att en styrande politisk koalition i en kommun överhuvudtaget väljer mellan oppositionens kandidater för att besätta politiska uppdrag är absurt. Att en politisk ledning tycker sig ha rätt att styra oppositionens förutsättningar att bedriva oppositionspolitik är rent galet.

Oppositionspartierna bör i sin tur inte lägga sig i hur en politisk majoritet (fast nån sån finns ju inte i Karlskoga) väljer att fördela sina uppdrag. Men det är oftast ändå poänglöst eftersom de högst sällan inte ens om de ville, har tillräcklig makt att ändra majoritetens förslag.

Med SD:s intåg i kommunpolitiken har dock många gamla självklarheter ställts på ände. Plötsligt finns ingen samlad opposition längre. Plötsligt blir det lite knepigare för ett minoritetsstyre att strunta i att säkra upp stöd för sin politik. Och plötsligt är sunt förnuft och respekt inte värt vatten i kommunpolitiken.

Susanne Sjöstedt

Artikeltaggar

ÅsikterIda EdströmKarlskogaKommunstyrelsenLedareModeraternaPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaSusanne SjöstedtSverigedemokraternaTony Ring