Hoppa till huvudinnehållet

Tony Ring: Inte aktuellt med kärnkraftverk i Karlskoga

Publicerad:
Tony Ring tror inte att det blir något kärnkraftverk i Karlskoga.
Tony Ring tror inte att det blir något kärnkraftverk i Karlskoga. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

VD på företaget Kärnfull next, som jobbar med att utveckla små kärnkraftverk, uttalade sig i DN om att de jobbar med flera projekt mot bland annat kommuner. Ett av dem skulle vara Karlskoga. Men några planer att bygga kärnkraftverk finns inte i Karlskoga.

Kärnfull Nexts affärsidé är att ta fram förstadiet till kärnkraftverk. Planering, finansiering, hantering av tillstånd och byggandet. Därefter tar kunden över. Projektet heter SMR och handlar om fabrikstillverkade mindre reaktorer.

Kristdemokraterna i Karlskoga drev frågan om kärnkraft i Karlskoga i kommunvalet. De föreslog att ett kärnkraftverk skulle kunna placeras bredvid nuvarande kraftvärmeverk i Karlskoga där anslutningar redan finns till kraftledning och fjärrvärme.

Stefan Herlitz från (KD) i Karlskoga säger i DN att Karlskoga kommun måste tacka nej till nya företag, som vill etablera sig i Karlskoga, på grund av elbrist.

"Vi ser gärna att Karlskoga blir en pionjärkommun för Sveriges första SMR. Kraftverket skulle bidra till att stabilisera elnätet i Mellansverige”, berättade Stefan Herlitz, kristdemokraterna i Karlskoga, i ett pressmeddelande.

Tony Ring (M), säger att det inte finns någon sådan process i dag.

– Det som har hänt är att VD på företaget, John Ahlberg, varit i kontakt med Stefan Herlitz och han i sin tur hade en dragning för Alliansgruppen om vad SMR är och vad det finns för möjligheter och det är det som har hänt.

Ny teknik

Han säger att de tyckte det var intressant att höra om den nya tekniken.

– Det finns inga beslut i någon riktning och vi är varken positiva eller negativa. Men med tanke på att det här finns med i Tidöavtalet att man ska titta på möjligheten så var det intressant. Grundtanken för kärnkraftverk från vår sida, (Moderaterna reds. anm.) är positivt. Men vi ingår i en Allians och Centerpartiet är inte positiva till kärnkraft. Så det är är en väldigt lång horisont och vi har inte tagit några beslut.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) under pressträff presenterade ett förslag som öppnar upp för ny kärnkraft.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) under pressträff presenterade ett förslag som öppnar upp för ny kärnkraft. Foto: Marko Säävälä/TT

Det de har talat om, för att säkra elproduktion, är att bygga ut det befintliga kraftvärmeverket. Under våren tror han att Kemabs förstudie om ytterligare en panna i en ny byggnad vid värmeverket ska bli klar.

– Man vill komplettera med en ny panna med helt ny och modern teknik. Det man gör i dag är fjärrvärme med ånga och lite el. Det man vill nu är att producera betydligt mer el och man räknar med en tredubbling av elproduktion. Det här är en investering som kommer överstiga 50 miljoner kronor.

Stor investering

Tony Ring säger att kostnaden ska Kemab stå för. Men ägardirektivet säger att investeringar över 50 miljoner kronor måste beslutas av politiken.

– Men vi kommer sannolikt att säga ja till den investeringen. Om inget annat sker så hoppas jag att det här ska stå klart inom några år.

Han tror att det kommer bli nyetablering av kärnkraftverk i Sverige i framtiden.

– Det kanske inte i första hand handlar om Karlskoga. Vår basindustri som vi lever på är inte så elintensiv och det kan det hända att vi får säga nej till nyetableringar. För oss är den stora utmaningen att hitta kompetens till de företagen vi redan har.

VD på Kärnfull next svarar i ett mejl att de har en policy att aldrig uttala oss om eventuella projekt och kunder. Men han skriver att generellt gällande Karlskoga kan man konstatera att det är en mycket strategiskt placerad kommun med konkreta behov samt med ett indikativt starkt kärnkraftsstöd för SMR i den egna kommunen där kombinationen el, vätgas och fjärrvärme torde vara särskilt intressant.

Artikeltaggar

CenterpartietElFjärrvärmeInvesteringarKarlskogaKarlskoga kommunKärnkraftKemabKristdemokraternaMiljöModeraternaTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.