Hoppa till huvudinnehållet

Fria busskort kan bli verklighet för gymnasieelever: ”Ska genomföras skyndsamt”

Publicerad:
Jonas Sandström och Ida Edström (S) ser positivt på kommunstyrelsens förslag till beslut.
Jonas Sandström och Ida Edström (S) ser positivt på kommunstyrelsens förslag till beslut. Foto: Kajsa Juslin

Nu kan gymnasieelever få åka buss fritt även på kvällar och helger. Det är ett förslag till beslut från kommunstyrelsen. Går det igenom kan barn- och utbildningsnämnden få 1,5 miljoner kronor för att det ska bli verklighet.

– Det är en fråga som vi har drivit i Socialdemokraterna i flera, flera år, säger Ida Edström, oppositionsråd (S).

Att gymnasieeleverna ska få vad som kallas utökat kommunkort är något som lyfts från flera håll, bland annat i Karlskogaförslag, från Socialdemokraterna och i ungdomsfullmäktige.

Det var efter Karlskogaförslaget ”indragna busskort – ett förkastligt förslag”, som inkom i höstas, som kommunstyrelsen i förra veckan i röstade igenom att förslaget ska gå till beslut i kommunfullmäktige.

Det här ska genomföras skyndsamt
Ida Edström

Cirka 400 gymnasieelever berörs och de kommer att kunna utnyttja busskortet även utanför skoltid, som på kvällar och helger. Den tidigare avståndsgränsen på sex kilometer kommer att finnas kvar.

– Vi tycker att det har varit viktigt att man kan ta sig till kompisar och till aktiviteter på ett säkert sätt och att man nyttjar kollektivtrafiken. Och att man får den vanan av klimatskäl, säger Ida Edström.

Förslaget hade inte kunnat röstas igenom om det inte hade varit för Socialdemokraternas budget som gick igenom i höstas menar Socialdemokraterna.

– Vi avsatte medel för det här, det gjorde inte de övriga partierna säger Ida Edström.

– Det här hade inte blivit verklighet om vår budget inte hade gått igenom. Då hade det bara blivit en utredning som konstaterade att ”det här vill alla i Karlskoga” men styret tänker inte göra något åt det, säger Jonas Sandström (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Krävs pengar

Efter den sista remissrundan efter förslaget i höstas ställdes sig barn- och utbildningsnämnden positiva till utökade kommunkort menar Ida Edström:

– Om man fick ekonomiska medel. Det var inte aktuellt att genomföra annars.

Den avståndsgräns på sex kilometer som gäller för att beviljas busskort till skolan kommer fortfarande att gälla om beslutet går igenom.
Den avståndsgräns på sex kilometer som gäller för att beviljas busskort till skolan kommer fortfarande att gälla om beslutet går igenom. Foto: Helena Lundberg

Det är barn- och utbildningsnämnden som ska genomföra beslutet. Det kan tidigast komma att avhandlas på deras nästa möte i februari. Så när beslutet kan bli verklighet är ännu osäkert.

– Vi kommer även att följa det så att de inte kan dra sig ur eller förhala det ännu mer, säger Jonas Sandström.

– Det här ska genomföras skyndsamt. Det här har ungdomarna väntat på i flera år, säger Ida Edström.

En jämlikhetsfråga

Det handlar om jämlikhet för ungdomar menar Jonas Sandström:

– Man har lyft upp vikten av Ungdomens hus och Train station, men om man bor i Bråten måste man kunna åka till dem stora ungdomssatsningarna som man plöjer ned en massa pengar i. Då kan inte bara de som får skjuts eller har råd att köpa busskort kunna åka.

– Det här är en jämlikhetsfråga för oss. Det är en otrolig viktig fråga för våra ungdomar, säger Ida Edström.

Förslaget skall först upp i kommunfullmäktige som sammanträder sista januari.

Artikeltaggar

BeslutBråtenBudgetarEkonomiIda EdströmJonas SandströmKarlskogaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenSocialdemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.