Hoppa till huvudinnehållet

Kallar till lokalt klimat-stormöte

Publicerad:
Johanna Ghattas (MP) motionerar för att sammanföra Degerforsborna i syfte att främja klimatfrågan. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Under tisdagen hålls det första mötet med Degerfors kommunstyrelses nya arbetsutskott.

Av de tio ärendena på dagordningen för berör åtminstone ett par klimatfrågan, där bland andra Miljöpartiets Johanna Ghattas yrkar på stormöte för att snabbare kunna nå utsatta miljömål.

Johanna Ghattas (MP) inleder sin motion genom att konstatera att omställningen mot att minska de globala målen om en maximal uppvärmningstemperatur om 1,5 grader inte går snabbt nog. I skrivelsen översätts Parisavtalets annars så gränsöverskridande stipulationer till mer lokal skala genom att poängtera vikten av beteendeförändring på individnivå. I sitt yttrande skriver Ghattas:

”Den omställning som måste till kräver på de flesta håll i vår del av världen radikala ingrepp i vardagen. Alla måste och kan bidra. Djupgående förändringar på enskild nivå är svårt att genomföra. Det är mycket lättare om man känner gruppgemenskap och att man hjälps åt.”

Tungt uppdrag

Denna gemenskap ska enligt Ghattas kunna uppnås genom det tilltänkta stormötet som, genom att föra medborgare, beslutsfattare, tjänstemän och näringsidkare samman, i sin tur alltså ska befrämja arbetet mot minskade utsläpp. Hon fortsätter:

”Under mötet kan alla partier tvärpolitiskt, och med fördel med en gemensam röd tråd, hålla tal om hur vi alla kan bidra på bästa sätt. Deltagarna kan också få möjlighet att komma med egna förslag samt få chansen att ställa frågor till en panel bestående av både politiker, tjänstemän och experter.”

Motionen behandlas under utskottets sammanträde planlagt den 17 januari.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kommun (org)Johanna GhattasKommunstyrelsenMiljöMiljöpartietMotionerParisavtaletPolitikUtsläpp

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.