Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogatalangen hyllas: ”Han har imponerat extremt mycket”

Publicerad:
För Simon Nilsson från Karlskoga född 2003 väntar landslagsdebut för Sverige på junior-VM i Whistler, Kanada.
För Simon Nilsson från Karlskoga född 2003 väntar landslagsdebut för Sverige på junior-VM i Whistler, Kanada. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Simon Nilsson blev uttagen till JVM i Kanada och Karlskogalöftet får mycket beröm av juniorlandslagets coach.

– Han har imponerat extremt mycket, säger Andreas Domeij, tränare och ansvarig för det svenska juniorlandslaget.

Karlskogasonen uttagen till JVM i Kanada: ”Jag blev superglad”

28 januari till och med 4 februari är det junior-VM i Kanada, Whistler, och när det svenska längdlandslaget presenterade sin trupp gick en av platserna till Karlskogabördige Simon Nilsson född 2003, och fostrad i Granbergsdals IF.

Nilsson har den här säsongen radat upp fina resultat och så sent som helgen 6-8 januari blev han exempelvis tvåa på 10 km fristil med intervallstart på Bauhaus Cup i Lycksele.

– Jag har haft tre lite större tävlingshelger den här säsongen och det har gått bra på alla, så det har gått väldigt, väldigt bra, sade Simon Nilsson när JVM-biljetten var klar den 10 januari.

”Lyft sig rejält från i fjol”

Och nu är det inte långt kvar till det stora äventyret. JVM-tävlingarna startar som sagt inte förrän 28 januari. Men Nilsson och det svenska landslaget korsar Atlanten redan på torsdag för ett förläger på kanadensisk mark med tanke på den stora tidsomställningen.

– Det känns jätteroligt att få ha med Simon på resan, konstaterar Andreas Domeij, tränare och ansvarig för det svenska juniorlandslaget, och fortsätter:

– Jag har inte haft så jättemycket med honom att göra tidigare så att säga, så det ska bli väldigt intressant att få komma ännu närmare honom och se mer. Han har lyft sig rejält från i fjol till i år om man ser till prestationsnivån.

Simon Nilsson, som tävlar för Hägglunds Ski Team, ingår inte i säsongens juniorlandslag. Men värmlänningen tog alltså ändå en av fem herr-biljetter till junior-VM.

Hur mycket har Simon imponerat med tanke på att han kom med till JVM?

– Jag tycker att han har imponerat extremt mycket. Simons resultat talar för sig självt. Väldigt bra resultatmässigt och sedan är det en mycket trygg och härlig kille också i sin personlighet, konstaterar Andreas Domeij:

– Det blir ett lite speciellt mästerskap med tre veckor borta i Kanada med tidsomställning. Det är mycket runt omkring, så det är inte bara att ställa sig på skidorna och köra utan det är mycket annat som ska klaffa.

– Och för Simon är det debut i landslagskläderna så det blir riktigt lärorikt för honom.

Pallen på 10 km fri stil i Idre den 10 december på Bauhaus Cup. Från vänster: Simon Nilsson, Hägglunds Ski Team SK, Elias Danielsson, Högbo GIF, och Nikolaj Riekkola, Luleå Gjutarens IF.
Pallen på 10 km fri stil i Idre den 10 december på Bauhaus Cup. Från vänster: Simon Nilsson, Hägglunds Ski Team SK, Elias Danielsson, Högbo GIF, och Nikolaj Riekkola, Luleå Gjutarens IF. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Glädje

Landslagscoach Domeij trycker extra hårt på en sak inför junior-VM – att ha roligt.

– Ska man prestera i slutändan tycker jag att man ska ha förbaskat skoj. Det handlar ofta mycket om det. Att kunna vara avslappnad och trycka till när det verkligen behövs.

– Jag tror kanske att Simon kan fixa en topp 10-placering om det stämmer för honom på framför allt distansloppen 20 km klassiskt och 10 km fri stil. Det är där han har sina största chanser enligt mig.

JVM är alltså landslagsdebut för Simon Nilsson. Och att nå ett landslags är ju det många, typ alla talanger, vill.

– Många vill vara med i landslaget och i slutändan tror jag många strävar efter hur bra man kan bli. Vill man nå sin fulla potential så är det många som kommer till ett landslag, så är det definitivt, säger Andreas Domeij:

– I Simons fall tror jag att han också vill prestera. Det syns ganska tydligt att han har det fokuset. Att när han är där ska han vara i sin bästa form, ha sin bästa dag, göra sitt absolut bästa och inte ge upp och kriga hela vägen. Och det är det som jag som coach också gärna vill höra.

– Vad det räcker till vet man aldrig, för man vet aldrig hur bra de andra nationerna är och så vidare. Men i slutändan tittar vi på hur vi kan optimera vår prestation och det är viktigt att fokus är på den egna prestationen och så får man ta det därifrån.

”Ludvig Berg har gjort fantastiskt fina framsteg”

Simon Nilssons barndomskompis från Karlskoga, Ludvig Berg, är en av fyra herrar i det svenska juniorlandslaget. Men Berg född 2003 som tävlar för Rehns BK, och som haft en strulig säsong med sjukdom, blev inte uttagen till JVM.

– Ludvig har varit med i juniorlandslaget den här säsongen och jag tycker att han har gjort fantastiskt fina framsteg i laget från första landslagslägret i Örnsköldsvik för att sedan ta kliv vid varje läger, säger Domeij:

– Jag hade sett fram emot att se honom till start i fler tävlingar den här säsongen men om man är sjuk och har stolpe ut så är det svårt. Han var med och högg på det i Lycksele när det gällde (inför JVM) men det fattades lite för honom för att vara med och köra hela vägen in.

– Ludvig är en väldigt bra person med en väldigt bra personlighet så jag tvivlar på att det var sista gången som vi jobbade med varandra. Jag hoppas att det blir många fler gånger framöver.

Ingen JVM-biljett för den andra Karlskogasonen: ”Det är surt såklart”
Andreas Domeij, tränare och ansvarig för det svenska juniorlandslaget, Team Svenska Spel.
Andreas Domeij, tränare och ansvarig för det svenska juniorlandslaget, Team Svenska Spel. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Artikeltaggar

Granbergsdals IFjuniorvärldsmästerskapet i längdskidåkningLängdskidåkningLudvig BergSimon Nilsson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.