Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkorådets ordförande: ”Viktigt med en öppen och transparent kyrka”

Publicerad:
Kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S) intill vice ordförande Halvor Eriksson (Kyrkans vänner) och kyrkoherde Monica Mannberg samt Svartå utvecklingsgrupps ordförande Stefan Fejes vid ett besök i Svartå i höstas.
Kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S) intill vice ordförande Halvor Eriksson (Kyrkans vänner) och kyrkoherde Monica Mannberg samt Svartå utvecklingsgrupps ordförande Stefan Fejes vid ett besök i Svartå i höstas. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Kyrkorådets ordförande har pratat med partikollegor i andra församlingar som aldrig stött på frågan, att handlingar endast kan lämnas ut sedan protokoll justerats. Även för ordföranden känns det ovant och hon försöker nu rodda i vad som gäller.

Inte längre ”en öppen folkkyrka” för den som vill få insyn

– För mig är det jätteviktigt med en öppen kyrka. Det här har aldrig varit nåt problem innan. Jag tycker bara det är positivt att lokalmedia engagerar sig såpass mycket i kyrkan som jag ser man gjort senaste tiden, det reagerar också partikollegorna på i andra församlingar, där de önskar att intresset var större från media. Det är bra med publicitet och för församlingsmedlemmarna att se allt vi gör, säger kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S) och fortsätter:

– Nu har frågan kommit upp från kyrkoherden när man har möjlighet att lämna ut handlingar. För mig är det helt nytt, det var inga problem innan. Jag försöker rodda i vad som gäller för Svenska kyrkan kopplat till offentlighetsprincipen, jag tolkar kyrkoordningen som att det är offentliga handlingar även om det inte är justerat i protokoll. När det här har retts ut är det det jag får förhålla mig till.

Är det risk för tjänstemannastyre?

– Jo och det ska det inte vara, det är viktigt med en öppen och transparent kyrka i vår församling. Kyrkoherden sitter med i kyrkorådet, men trots det ska det vara en demokratisk kyrka.

Om det är tjänstemän som avgör vad som får delges andra varför har man då kyrkoval?

– Ja, det gynnar inte Svenska kyrkan att alla handlingar är stängda tills man justerat protokoll.Troligtvis är det en nackdel att man hänvisar till ej offentliga handlingar, säger Svärd.

– Men den här frågan släpper jag inte. I vårt valmanifest går vi ut med att vi vill ha en öppen kyrka, så det här är nåt jag kommer ta med min partigrupp i högre instans.

För lång väntan

Svärd ifrågasattes vid ett tidigare möte i höstas, då hon sa att handlingar skulle lämnas ut till lokalpressen som hört av sig. Hon planerade också att ha pressträff, varför hon ansåg det bra om media kunde se handlingarna i de ärenden man skulle ta upp.

– Efter det uppstod diskussioner med kyrkoherden som ansåg att jag agerade fel och här står vi nu, säger Svärd.

Svärd tycker det är dumt om det går för lång tid från möte till presskonferens, så att invänta justerat protokoll anser hon är förkastligt.

– Efter såpass lång tid kan jag se risker i att man glömmer viktiga detaljer som dök upp på mötet och som är av vikt att lyfta till pressen. Som kommunpolitiker är jag van att ha snabba presskonferenser om det är viktiga ärenden, även om jag också kan skilja på kommunen och engagemanget i Svenska kyrkan, säger Svärd.

– Sen kan jag förstå att man först vill förankra fattade beslut hos församlingspersonalen, men det får man jobba med i interna rutiner.

Vad sker härnäst i frågan?

– Jag sitter med i stiftsfullmäktige och är ersättare i kyrkomötet och i och det ger mig möjligheter till olika sammanträden, så jag kommer ta upp den här frågan.

Läs också:

Inte längre ”en öppen folkkyrka” för den som vill få insyn

Artikeltaggar

BeslutDegerfors-Nysunds församlingFörsamlingarJohanna SvärdKyrkorPolitikSvenska kyrkan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.