Hoppa till huvudinnehållet

Uppmärksammar Förintelsens minnesdag efter två år: ”Viktigt att minnas”

Publicerad:
Eva Dällerud och hennes ”mamma” kommer att berätta om hur Evas mamma flydde till Sverige. Foto: Julia Olsson

Efter två års uppehåll är det äntligen dags för Karlskoga att uppmärksamma den årliga Förintelsens minnesdag. Initiativtagaren Eva Dällerud ser fram emot människomötet.

– Det är livsfarligt att glömma bort, säger hon.

Nu börjar det närma sig den internationella minnesdagen för Förintelsen, som uppmärksammas varje år den 27e januari för att hedra de som förlorade sina liv i Nazitysklands koncentrationsläger under andra världskriget.

På grund av pandemin har de inte kunnat uppmärksamma dagen på samma sätt, men nu planerar de på att äntligen få hedra minnet live efter två års uppehåll.

– Det ska bli så roligt att få visa den för publik igen och fortsätta att arbeta för alla människors lika värde, och det ska bli fint med det mänskliga mötet igen.

Eva Dällerud som har varit initiativtagare och engagerad i den här dagen sedan start, har också en personlig koppling till Förintelsen.

– Min mamma och moster är några utav överlevarna som tog sig till Sverige efter befrielsen 1945, berättar hon.

Egen berättelse

Dällerud är inte bara med och arrangerar, hon kommer även att framföra hennes mammas egen berättelse om hur hon flydde med båtar till Sverige. Hon ska framföra den med hjälp av en docka, ”mamma”, som genom Eva får berätta sin egen berättelse.

– Det brukar bli en väldigt fin tillställning. Den här dagen är inte bara en symbol för det som hände utan även det förtrycket som fortsätter att hända än idag. Det är viktigt att minnas den här dagen.

”Mamma” kommer att berättar hur hon tog sig till Sverige efter befrielsen 1945.
”Mamma” kommer att berättar hur hon tog sig till Sverige efter befrielsen 1945. Foto: Max Lejon Konnman

Men det är även en dag för att sprida kunskap för de som inte minns eller vet.

– Nu är det inte många kvar av överlevarna och nu är det vi som är andra och tredje generationen som får ta över och fortsätta att berätta historierna. Annars kommer man om några år inte att minnas det här och det är livsfarligt.

Dikter och musik

Fredagens evenemang kommer att bestå av musik, dikter och texter av olika slag, och kommer att ske i samarbete med olika föreningar i Karlskoga såsom Teaterföreningen Lyset, Kungsteatern, en liten del av Kördelux, Ung teater Karlskoga och Kulturskolan.

Här är gänget som kommer att stå för fredagens evenemang.
Här är gänget som kommer att stå för fredagens evenemang. Foto: Max Lejon Konnman

– Det här är ett arbete som är helt ideellt och vi litar helt på varandras egen professionalism för att få det här att gå ihop, berättar Eva Dällerud.

Det kommer att vara fri entré men om man vill skänka ett bidrag så är det mer än välkommet, menar Dällerud.

– Vi brukar samla in pengar till en hjälporganisation varje år och i år valde vi att samla in pengar till Röda korsets Ukrainastöd i Karlskoga.

På plats kommer det att finnas tid för mingelsnacks och dryck.

Artikeltaggar

BerättelserEva DällerudHistoriaKarlskogaKördeluxKungsteaternNöje/KulturTeaterTeaterföreningen Lyset

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.