Hoppa till huvudinnehållet

Bröstcancerforskning för äldre kvinnor får bidrag på 67 miljoner

Publicerad:
Antonio Valachis, forskare på Universitetssjukhuset Örebro håller ihop hela studien
Antonio Valachis, forskare på Universitetssjukhuset Örebro håller ihop hela studien Foto: Elin Abelsson

En bröstcancerstudie bland äldre kvinnor får 67 miljoner kronor av EU:s ramprogram Horisont Europa. I studien ingår elva europeiska länder. Antonio Valachis, forskare på Universitetssjukhuset Örebro håller ihop hela studien. Detta skriver region Örebro län i ett pressmeddelande.

EU:s ramprogram Horisont Europa bidrar med 67 miljoner kronor till ett projekt som forskar om bröstcancer. Projektet heter Important och forskare på Universitetssjukhuset Örebro håller ihop hela studien, där elva Europeiska länder kommer ingå.

Ger biverkningar hos äldre personer

För några år sedan kom det en ny kategori läkemedel. Den heter CDK 4/6. Den blockerar cancercellerna så att de inte kan gå vidare i cellcykeln. Det har dock visat sig att full dos av läkemedlet ger biverkningar hos äldre personer.

Studien vill bevisa att lägre dos med CDK 4/6 fungerar minst lika bra hos äldre fast med färre biverkningar.

– Vi hoppas att vi kommer att kunna bevisa att en lägre dos av CDK 4/6-hämmare hos äldre och sköra bröstcancerpatienter är minst lika bra som full dos men med färre biverkningar. Det kommer i sådant fall att ändra klinisk praxis och vi kommer att kunna förbättra möjligheten att behandla våra äldre, sköra patienter. Färre biverkningar kommer att innebära mindre behov av vård och en bättre livskvalitet för dessa patienter, Säger Antonio Valachis.

Fler länder ingår

Studien kommer pågå under fem år. Från Sverige deltar Universitetssjukhuset Örebro och Akademiska sjukhuset i Uppsala. 500 patienter kommer att rekryteras från Norge, Finland, Spanien, Italien och Grekland.

– I studien kommer vi att använda ett bedömningsverktyg för att se om äldre patienter är i bra skick eller sköra och om de är sköra kommer vi att lotta dem att antingen få lägre dos av CDK 4/6-hämmare eller standarddos, säger Antonio Valachis.

Max Lejon Konnman

Artikeltaggar

Akademiska sjukhusetEUFinlandLäkemedelNorgeUniversitetssjukhuset ÖrebroUppsalaVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.