Hoppa till huvudinnehållet

Ny utbildning på Yrkeshögskolan i Karlskoga till hösten

Publicerad:
Yrkeshögskolan Karlskoga, som är en del av Vuxnas lärande inom Karlskoga kommun, har fått ansökan om en ny CNC-utbildning godkänd av Myndigheten för yrkeshögskolan. På bilden elever från en tidigare CNC-utbildning. (Arkivbild)
Yrkeshögskolan Karlskoga, som är en del av Vuxnas lärande inom Karlskoga kommun, har fått ansökan om en ny CNC-utbildning godkänd av Myndigheten för yrkeshögskolan. På bilden elever från en tidigare CNC-utbildning. (Arkivbild) Foto: Christoffer Tuulik

Yrkeshögskolan i Karlskoga fick i veckan klartecken för en ny eftergymnasial yrkeshögskoleutbildning. Det gäller Avancerad CNC-tekniker – Blått certifikat, som kommer starta hösten 2023.

Utbildningen är en tvåårig industriutbildning och har tagits fram i samverkan med industriföretagen i Karlskoga med omnejd.

Den innehåller bland annat programmering och hantering av CNC-styrda verktygsmaskiner samt verkstadsteknik och materiallära.

I utbildningen ingår även kurser i projektledning, produktionskunskap och 22 veckors praktik på industriföretag inom yrkesområdet.

Fick avslag

Utbildningsledaren Mattias Simonsson berättar att Yrkeshögskolan Karlskoga för ett år sedan fick avslag på två ansökningar på dåvarande industriutbildningar.

– Vi har under våren 2022 arbetat tillsammans med industriföretagen för att revidera utbildningarna, utbildningsinnehåll, säkerställt LIA-praktikplatser samt fått underlag för industriföretagens rekryteringsbehov framåt, säger han.

Utbildningarna som har funnits på yrkeshögskolan tidigare är CNC-tekniker/produktionstekniker och Industriell automationstekniker. Den nya utbildningen är en helt ny utbildning men inom samma ämnesområde som den förstnämnda.

Hård konkurrens

När det kommer till utbildningsplatser inom yrkeshögskolan i Sverige är det hård konkurrens, och endast 35 procent av alla utbildningsansökningar blev beviljade av Myndigheten för yrkeshögskolan i år.

Yrkeshögskolan Karlskogas andra ansökan var en av dem som inte beviljades.

– Den utbildningsansökan, Specialiserad automationstekniker, som vi inte fick godkänt på får vi analysera och diskutera med industriföretagen och därefter se vad vi ska göra, säger Simonsson.

Mattias Simonsson, utbildningsledare vid Vuxnas lärande och Yrkeshögskolan i Karlskoga. (Arkivbild)
Mattias Simonsson, utbildningsledare vid Vuxnas lärande och Yrkeshögskolan i Karlskoga. (Arkivbild) Foto: Christoffer Tuulik

Myndigheten för yrkeshögskolan väger in ett antal faktorer vid ansökningarna. Utbildningarna matchas mot arbetslivets behov, inte bara lokalt utan även nationellt, vilket innebär att nya utbildningar kan starta och andra försvinna beroende på arbetsmarknadens efterfrågan och myndighetens budgetram.

I fallet med Specialiserad automationstekniker finns även liknande utbildningar i närheten, i Örebro och Karlstad, berättar Simonsson.

Två utbildningsstarter

– Det är hård konkurrens, 35 procent blev beviljade, och då blev vi beviljade den här CNC-utbildningen som är en tvåårig eftergymnasial utbildning som leder till yrkesexamen.

– Vi fick två utbildningsstarter, 2023 och 2024, och 16 utbildningsplatser per start, och här har många inom industrin i Karlskoga/Degerfors varit med i framtagningen. Sedan bedömer myndigheten igen.

– Om man ser till Mellansverige så är det inte så många på yrkeshögskolenivå som har den här utbildningen, säger Simonsson.

Avancerad CNC-tekniker – Blått certifikat, är en eftergymnasial utbildning som leder till yrkeshögskoleexamen. Utbildningen sker på heltid och drygt 25 procent av den sker på en arbetsplats i form av LIA (Lärande i arbete). Utbildningslängden är på två år och studiestart är i september 2023.

Artikeltaggar

IndustrierKarlskogaKarlskoga kommun (org)Myndigheten för yrkeshögskolanSkola och utbildningUtbildningVuxnas lärandeYrkeshögskolan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.