Hoppa till huvudinnehållet

Pengafrågan sår split mellan bowlinghallen och kommunen

Publicerad:
Love Tallmyren
love.tallmyren@karlskogatidning.se
Arrendatorerna Tord och Nina Johansson till höger tillsammans med medlemmar i BK Spärr till vänster i bild.
Arrendatorerna Tord och Nina Johansson till höger tillsammans med medlemmar i BK Spärr till vänster i bild. Foto: Kajsa Juslin

400 personer. Så många har skrivit under för att Degerfors Bowling fortsatt ska kunna driva verksamheten. Om inget drastiskt sker kan bowlare på orten slagit sin sista strike redan i april – ett faktum man, tillsammans med kommunen, snart ska rådslå om.

Det var i början av förra året som arrendatorerna tillika makarna Tord och Nina Johansson tog över bowlinghallen i Degerfors. Även fast man i snitt tar emot ett hundratal besökare i veckan så har det dryga året som gått präglats av knappa ekonomiska marginaler och nu börjar det bli ont om livlinor.

Man tror sig kunna kvittera intäkter mot utgifter under vintermånaderna, men när våren kommer och folk hellre gör annat befarar Tord ett annat läge.

– Vi går jämnt ut under bra månader, som nu, och vi hoppas att vi ska kunna fortsätta ha öppet fram till april men som det ser ut nu så måste vi stänga ner då, säger han.

Över 400 underskrifter

En hel del tycks bottna i avsaknaden av ett serveringstillstånd, något som enligt näringsidkarna skulle få fart på omsättningen, vilket KT-Kuriren tidigare berättat om. Att få ett sådant beviljat i Degerfors kommun är dock inget enkelt förfarande, då bland annat tillgången till ett kök i restaurangklass står med på kravlistan.

– Man har satt för strikta regler kring det här och det är inget som harmoniserar med framåtanda och en kommun som vill blomstra. Men det har varit en sån jargong hela tiden, vi har haft sex möten med Degerforsbyggen som allt eftersom ändrat sig om höjda kostnader, berättar Tord och fortsätter:

– Från början sa de att hyran inte skulle bli högre men sedan skulle den öka med 300 000 kronor per år om vi skulle få ett nytt kök och det satte spiken i kistan för det klarar vi inte av, förklarar han.

Det är inget som harmoniserar med framåtanda och en kommun som vill blomstra
Tord Johansson

Tord nämner också att JPM bowling, som håller till i Nobelhallen i Karlskoga, bedriver sin verksamhet med ett beviljat serveringstillstånd.

– Vi har mycket samarbete med bowlingen i Karlskoga, samma prislistor och annat, men de har ett annat dragplåster eftersom de kan servera alkohol.

De som besökt hallen i Degerfors på senare tid har också kunnat skymta listor för namninsamling, ett projekt som enligt Tord startades av ett par frekvent återkommande bowlare från Svartå.

Hur många har skrivit under hittills?

– Vi har lite över 400 namn än så länge, så det är ganska många. Sedan har vi ungefär hundra besökare varje vecka så intresset finns, svarar Tord.

I slutet av månaden, den 31 januari, sammanträder Degerfors Bowling tillsammans med representanter från Degerforsbyggen och kommunen samt den lokala klubben BK Spärr för att diskutera verksamhetens fortlevnad.

Läs även:

Förtydligande om bowlinghallenBowlinghallen i fara igen – kanske stänger i vår
Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

BK SpärrDegerforsDegerfors kommun (org)DegerforsbyggenKarlskogaNyheterServeringstillstånd

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.