Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Regeringen målar in sig i ett hörn

Publicerad:

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.

Utanför Stockholms stadshus i förra veckan hängdes det under en protestaktion upp en docka som skulle föreställa den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan.

Hade Erdoğan precis då varit på statsbesök i Sverige eller kanske befunnit sin inne i stadshuset när aktionen skedde, hade det hela av svenska myndigheter möjligen kunnat uppfattas som ett reellt hot. Det gjorde han inte och det var det således inte heller.

Sen kan man förstås tycka att organisationer som vill skapa opinion borde hålla sig för goda för att göra våldsanspelningar i sina protester.

Men sen tappade först Turkiet och sedan även hela den svenska regeringen alla koncepter. Turkiet ställde in den svenska talmannens besök i landet och krävde snabbt att de ansvariga för händelsen ska ställas till svars. I sociala medier skriver den turkiske talmannen om det oacceptabla i att Sverige ”tolererar denna avskyvärda terrorhandling” och turkiska åklagare ska inlett en brottsutredning.

I Sverige snubblade statsråd och talman över varandra för att i hårdast möjliga ordalag fördöma tilltaget. Och det är så klart helt okej att betona lite extra att även om den svenska yttrandefriheten är generös nog att omfatta även osmakliga åsiktsyttringar, så står det även förtroendevalda politiker fritt att använda sig av samma yttrandefrihet för att tycka att vissa åsiktsyttringar faktiskt är skit.

Yttrandefriheten i Sverige är stor, generös och ibland jäkligt obekväm – och det ska vi vara väldigt stolta över och försvara även när det obekväma kommer oss själva lite för nära.

Men nu vill våra ledande politiker desperat få in Sverige i Nato, och då låter det plötsligt annorlunda. Från en svensk regering och speciellt en utrikesminister som helt verkar sakna demokratisk ryggrad, har vi de senaste månaderna fått se en uppvisning i akrobatik där de vänder ut och in på sig för att inför Turkiet fördöma och lova vidta åtgärder mot agerande som ju faktiskt inte är olagligt i Sverige.

Den här gången nöjde sig den svenska utrikesministern inte med att fördöma dockhängningar i Stockholm eller ens att åberopa faktiskt mördade svenska statsråd i detta fördömande. Nej, han går ut och menar att vad som hänt vid stadshuset i Stockholm handlade om en ”skenavrättning av en demokratisk folkvald ledare”.

Om vi för ett ögonblick bortser ifrån att Erdoğan ju faktiskt inte är en ”demokratiskt folkvald ledare”, Turkiet är inte en fungerande demokrati, har utrikesministern verkligen en helt förbluffande dålig koll på vad en ”skenavrättning” är.

Ju starkare regeringen betonar hur jättejättehemskt det är med dockan, desto hårdare kommer förstås turkarna kräva tuffa straff. För nåt som alltså inte är olagligt i Sverige. Regeringen målar in sig i ett krympande litet hörn.

Susanne Sjöstedt

Artikeltaggar

DemokratiLedareNatoRecep Tayyip ErdoganSociala medierStockholmSusanne SjöstedtTurkietYttrandefrihetÅsikterÅtgärder