Hoppa till huvudinnehållet

Fogelberg om bowlinghallen: ”Samma regler som gäller i hela landet”

Publicerad:
Degerfors bowling är, som vi berättat, hotat igen och inom kort ska möten hållas med kommunen och Degerforsbyggen. Nu ska också alkoholhandläggaren ta förnyad kontakt med arrendatorerna i hallen. Foto: Kajsa Juslin

Alkoholhandläggarens reaktion sedan han läst artiklar om bowlinghallens dilemma i Degerfors är, att samma regler måste gälla i hela landet. Han drar paralleller till reglerna för att köra bil.

– När jag fick se artiklarna tyckte jag det var lite tråkigt. Tord (arrendator i bowlinghallen, reds. anm.) känner sig orättvist behandlad, varför ska de behöva bygga kök för att få serveringstillstånd om man inte behöver göra det i Karlskoga, det är en rättvisefråga helt enkelt. Jag förstår det till fullo, säger Ulf Fogelberg, alkoholhandläggare i Degerfors och Kristinehamn.

Arrendatorn Tord Johansson menar att ett serveringstillstånd skulle göra mycket för omsättningen.

– Jag har inga problem att ge dem serveringstillstånd, men då ska Degerforsbyggen fixa till ett kök, men det känns inte ok att Tord säger att det är olika regler i olika kommuner. Om de fått tillstånd på andra premisser i Nobelhallen, som nämns, kan inte jag svara på. Men det är samma regler som gäller i hela landet, det måste finnas kök, precis som det är samma regler för att köra bil i hela landet.

– Jag ingen paragrafryttare men här får Degerfors kritik för att vi har större krav än andra. Det är inte ok för det är inte så det är, rätt ska vara rätt, säger Fogelberg vidare.

Tillräckligt varierat

Vi kontaktar Karlskogas alkoholhandläggare, Linda Larsson Torri, angående tillståndet man har i Nobelhallen, som tas upp som exempel av arrendatorn i Degerfors bowlinghall, då han anser att man även borde kunna få tillstånd i Degerfors.

Larsson Torri säger att tillståndet i Karlskogas fall är från 2015, vilket var före hennes tid.

– Så jag har lite svårt att säga hur det såg ut där och då, men man bedömde att matutbudet var tillräckligt varierat för att ge tillstånd. Även på tillsyn vi gör idag har de fullgod meny, säger Larsson Torri och tillägger:

– Restaurangkök inte alltid är något vi tittar på vid varje tillsynsbesök, utan främst på att det finns mat som går att laga och som gästerna kan tänkas vilja beställa. Det är mer för själva tillståndet man tittar på köket och sedan är tillståndshavaren skyldig att anmäla ändringar av vikt för tillsynen till oss.

– Men skulle de göra betydande förändringar av köksutrustningen, som att riva ut hela köket och bara ha kvar en mikro, är det troligt att vi skulle notera det vid tillsyn även om det inte är vad vi har planerat att kontrollera.

– Vi har alkohollagen att utgå från och kan titta på prejudicerande ärenden, men i slutändan är det den som handlägger ansökan som måste göra bedömningen om den uppfyller lagens krav. Det är svårt för mig att göra i efterhand, men i dagsläget då vi varit ute på tillsyn så har det varit tillräckligt, säger Larsson Torri.

Kökskrav

Fogelberg hänvisar till alkohollagen som säger att det krävs att serveringsstället har eget kök och varierat utbud av maträtter.

– Det duger inte med vanliga lägenhetsspisar. Det ska vara ett restaurangkök med varierat utbud av maträtter som ska tillhandahållas och köket ska vara i anslutning till serveringslokalen, säger Fogelberg.

Men på campingplatser och andra ställen, där det endast serveras enklare rätter, typ toast och hamburgare då?

– Det finns säkert en del serveringsställen som inte följer lagen, men alkohollagens åttonde kapitel säger att det ska vara restaurangkök, säger Fogelberg.

Krävs verkligen ett restaurangkök?

– Ordet restaurangkök finns inte i lagtexten, men tolkning av ”varierat utbud av maträtter” innebär ändå att det krävs viss köksutrustning och jag är inte säker på att jag just använt mig av ordet ”restaurangkök” då jag pratat med dem i bowlinghallen, säger Fogelberg.

Utrustning

Han hänvisar också till den proposition som föregick den nya alkohollagen, där det står att ”gästerna ska kunna erbjudas ett flertal maträtter av varierat slag”.

I samma proposition ifrågasätter Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare kravet på eget kök, men där står också att det redan i förarbetena till nuvarande lagstiftning betonades att kravet, eftersom det successivt pågår en utveckling av olika matlagningstekniker, inte skulle innebära att endast en viss typ av maskinutrustning kunde godkännas. Det står dock att höga krav skulle fortsätta ställas på restaurangernas kapacitet för matlagning och lägenhetsspisar och mikrovågsugnar för uppvärmning av prefabricerade maträtter angavs som exempel på otillräcklig utrustning.

Matutbud

– I en artikel säger Tord att reglerna här har skärpts jämfört med tidigare, men reglerna har inte skärpts, snarare tvärtom. Det behöver inte vara stort kök eftersom det är ganska litet därinne, inte så många bord och visst går det att få serveringstillstånd därinne om man har varierat matutbud.

– Så bara han får ordning på köket kan han säkert få serveringstillstånd, säger Fogelberg som ska ta förnyad kontakt med arrendatorerna i bowlinghallen.

Pengafrågan sår split mellan bowlinghallen och kommunenBowlinghallen i fara igen – kanske stänger i vår

Artikeltaggar

AlkoholDegerforsDegerforsbyggenMatNobelhallenNyheterRestaurangerServeringstillståndStora vallahallenTillstånd

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.