Hoppa till huvudinnehållet

Rå och hjärtlig komediserie – värmlänning bakom TV4:s nya humorsatsning

Publicerad:
Erik Haag och Björn Gustafsson gör rollerna som Hasse och Fabian i TV4:s nya komediserie ”Padeldrömmar”.
Erik Haag och Björn Gustafsson gör rollerna som Hasse och Fabian i TV4:s nya komediserie ”Padeldrömmar”. Foto: Anton Enerlöv

I komediserien "Padeldrömmar" spelar Björn Gustafsson och Erik Haag de omaka vännerna Fabian och Hasse. De bor i en småstad och drömmer om att få öppna en padelhall.

Bakom serien står värmlänningen Anders Helgeson.

Anders Helgeson inledde sitt arbete inom film och tv som klippare. I en tidigare intervju har han berättat hur allt började i tonåren då han tog mopeden från Skattkärr till Herrhagen i Karlstad, där han hyrde vhs-filmer. Filmerna tog han sedan med till dåvarande Värmlands filmförbunds lokaler i Gjuteriet där han skapade musikvideos av de bästa scenerna.

I dag är han mestadels regissör och manusförfattare. För några år sedan gjorde han bandyfilmen "Trevligt folk" tillsammans med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, han var delaktig i både manus och regi. Nu är han aktuell med ett liknande samarbete – den här gången tillsammans med Erik Haag och Björn Gustafsson.

– Jag, Erik och Björn har jobbat tillsammans ganska länge, berättar Anders Helgeson när vi når honom i en taxi.

– Vi har gjort en rad reklamfilmer bland annat. Men vi har ofta pratat om att göra något mer tillsammans – en film eller en serie. Nu blev det av.

På fredag är det premiär för deras komediserie "Padeldrömmar".

– Padel är fortfarande hyfsat nytt, själva idén om en serie har inte pyrt längre än i tre, fyra år. Jag och Erik fascinerades av alla padelhallar som snabbt poppade upp överallt. Hur fan kan det gå ihop!? De tankarna var fröet till serien.

Anders Helgeson, till vänster, under inspelningen av ”Padeldrömmar”.
Anders Helgeson, till vänster, under inspelningen av ”Padeldrömmar”. Foto: Anton Enerlöv

"Handlar inte så mycket om padel”

I serien spelar Björn Gustafsson och Erik Haag vännerna Fabian och Hasse. De arbetar – eller ja, dräller runt snarare – i en hall för badminton, men drömmer om att byta den mot en padelhall som kommer att uppfylla alla deras drömmar.

– Det handlar faktiskt inte så mycket om padel, alltså om själva spelet, medger Anders Helgeson.

– Snarare är padel mest en kuliss. Handlingen kretsar kring Hasse och Fabians vänskap. Serien är full av udda karaktärer och utspelar sig i en mindre svensk stad. Så det handlar om livet utanför storstaden, om att inte riktigt hänga med i tiden.

Det fiktiva samhället där de sex avsnitten utspelar sig heter Vidafors och padelruljansen i trakten styrs av en maffialiknande samling intressenter som gör allt för att ta luften ur vännernas drömmar om en egen hall.

– Utvecklingen har gått så snabbt de senaste åren, är man över 40 hänger man inte riktigt med, fortsätter Anders Helgeson apropå seriens handling.

– Just att de här båda karaktärerna drömmer om padel är ett exempel på det, de är sent ute med att hoppa på trenden, men inser inte det själva.

Inledningsvis jobbar Hasse och Fabian i en badmintonhall.
Inledningsvis jobbar Hasse och Fabian i en badmintonhall. Foto: Anton Enerlöv

Unik kombination av humor

Tv-serien spelades in ifjol under några veckor i skarven mellan sommar och höst. Anders Helgeson berättar om en snabb inspelning med ett väldigt tight schema. När vi når honom är inte serien klar, de arbetar med postproduktionen in i det sista. Själva humorn i "Padeldrömmar" beskriver han som "rätt absurd".

– Blandat med inslag av slapstick. Humorn är varm och samtidigt väldigt rå. Just den kombinationen blir unik, tycker jag. Det sticker ut, jag tror inte man har gjort något liknande i Sverige tidigare.

Han nämner några amerikanska serier som inspirerat.

– "Baskets" är rolig. En annan – som egentligen mest bara är rå – är "Eastbound and Down". Vi blandar det råa med ett slags Karlstadsmentalitet.

Karlstadsmentalitet?

– Ja, att det finns en värme i det.

Arantxa Álvarez, i mitten, gör en av rollerna i "Padeldrömmar".
Arantxa Álvarez, i mitten, gör en av rollerna i "Padeldrömmar". Foto: Anton Enerlöv

”Naiv, lätt korkad och sorglös”

Björn Gustafssons roll Fabian är naiv, lätt korkad och sorglös, menar Anders Helgeson.

– Fabian har väldigt lätt för att snabbt gå från att vara ledsen till att vara glad, precis som ett barn. Han är 35 och bor hemma hos mamma.

Erik Haag har Anders Helgeson arbetat med under flera år, bland annat med serien "Historieätarna".

– Erik har vid olika tillfällen frågat mig om regiuppdrag och när vi skulle göra "Padeldrömmar" föll det sig naturligt att jag axlade det ansvaret. Jag har alltid jobbat med humor, oavsett sammanhang. Personligen tycker jag att det är roligast – från att skapa idéer till att filma. Även om arbetet alltid är jävligt stressigt är det alltid en fest på något sätt.

Björn Gustafsson, Arantxa Álvarez och Erik Haag under en paus i inspelningen.
Björn Gustafsson, Arantxa Álvarez och Erik Haag under en paus i inspelningen.

Anders Helgeson drev tidigare produktionsbolaget Thelma/Louise som bland annat Guldbaggebelönades för dokumentären "Ebbe - The Movie" och låg bakom julkalendern "Tusen år till julafton" där bland andra Olof Wretling och kocken Tareq Taylor medverkade. Nu heter bolaget Helgeson Moll och samarbetspartnern då som nu heter Daniel Moll.

– Vi är som ler och långhalm, vi kompletterar varandra. Tidigare hade vi en mycket större apparat med anställda, i dag arbetar vi mer rörligt. Vi var vana att jobba på stående fot med digitala möten redan innan pandemin, nu känner jag än mer att det inte alls är nödvändigt att bo i Stockholm för att kunna arbeta med det jag gör.

Han bor med familj i Järfälla, men uttrycker en längtan tillbaka till Värmland. Ett sommarhus utanför Karlstad, där han har släkt och vänner, finns med i planerna.

– Det är alltid gôtt att "komma hem". Det blir mer tid i Värmland framöver. Närmast väntar mer reklamfilm och om "Padeldrömmar" går bra vore det roligt att göra en andra säsong av den. Det känns pirrigt nu inför premiären.

"Padeldrömmar" har premiär på TV4 och Cmore den 20 januari.

Artikeltaggar

Björn GustafsonCafé GjuterietErik HaagFilip HammarFilip och FredrikFilmFilmerFredrik WikingssonKändisarKarlstadLandsbygdMänskligtPadelPremiärerSkattkärrTareq TaylorTVTV-serierVärmlands länVHS

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.