Hoppa till huvudinnehållet

Konjunkturoro sänkte börsen

Publicerad:
Rejäl nedgång på Stockholmsbörsen. Arkivbild
Rejäl nedgång på Stockholmsbörsen. Arkivbild Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

En global våg av ränte- och konjunkturoro svepte över marknaden på torsdagen. Både börser och marknadsräntor pressades nedåt.

Stockholmsbörsens OMXS-index backade 2,4 procent.

En global konjunkturnedgång står för dörren och marknaden har börjat omvärdera de kraftiga börslyften på många håll sedan årsskiftet. Skakiga USA-siffror och signaler om fortsatta stora höjningar av styrräntan från ECB-höjdare på Världsekonomiskt forum i Davos bidrar till utvecklingen.

Stockholmsbörsen, en av årets vinnare bland världens börser, kom inte undan. Uppgången sedan årsskiftet har efter torsdagens kursfall reducerats till 6,3 procent.

Nedgången var bred: 27 av 30 bolag bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index stängde på minus

Fastighetsbolag rasade

Bland tungviktarna föll lastbilstillverkaren Volvo och verkstadskoncernen Atlas Copco 2,7 respektive 3,8 procent. Klädkedjan H&M backade 2,7 procent, medan Ericsson tappade 1,9 procent inför fredagens bokslut.

Fastighetsbolaget SBB rasade 10,2 procent. En annan tung förlorare bland de mest omsatta aktierna var Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik, ned 6,0 procent. En rad verkstadsaktier tyngde också.

Nedgången hämtade inspiration från börserna på Wall Street, som föll kraftigt i onsdags.

Fallande räntor

Det var nedåt även i Tokyo och Hongkong under nattens handel – även om börserna i Fastlandskina och Seoulbörsen höll emot och steg.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var under nattens handel nere på 3,32 procent, den lägsta nivån sedan september. Det kan jämföras med 3,87 procent vid årsskiftet och toppar på 4,24 procent i höstas. Svenska tioårsräntan hängde på och föll på torsdagen till 1,88 procent, mot nivåer kring 2,30 procent vid årsskiftet.

De ledande Europabörserna backade, om än mindre än Stockholmsbörsen. FTSE-index i London tappade 1,1 procent, CAC40-index i Paris 1,9 procent och DAX-index i Frankfurt 1,7 procent.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig jämförelse när det gällde historiska naturgaspriser.

Artikeltaggar

Ekonomi

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.