Hoppa till huvudinnehållet

Konsert med Örebro Barock på Björkborns herrgård

Publicerad:
Reporter Anne-Lie Gustavsson
Anne-Lie Gustavsson
anne-lie.gustavsson@kt-kuriren.se
Foto: Privat

Den 22 januari inbjuder Karlskoga konsertförening till "En resa med Närkesamlingen” på Mötesplats Alfred Nobel vid Björkborns herrgård. Det är musik från 1700-talet som ska presenteras.

Medverkande är Örebro Barock som spelar på tidstrogna instrument. Ensemblen är Örebrobaserad och delvis sprungen ur Svenska kammarorkestern. Publiken kommer att möta både folkmusik och barock.

– Det är musik från 1700-talet som de presenterar. Numera kallas den dansmusik, men förr kallades det bara musik. Det var inte så strikta väggar mellan olika stilar då. Både folkmusiker och högreståndsmusiker lyssnade på varandras musik och gick sedan hem och försökte efterhärma. På sikt blev det blev en blandning, säger Mikael Björk från Karlskoga konsertförening och fortsätter:

– Det är alltid kul att höra professionella musiker som kommer hit och spelar. Det är härligt att bjuda publiken på det.

Till denna konsert har Olof Ericsson, konsertmästare i Örebro Barock och även initiativtagare till ”En resa med Närkesamlingen”, skrivit arrangemang på ett stort antal polonäser, menuetter och en kontradans – alla vanliga danser under 1700-talet.

Närkesamlingen – Pehr Anderssons notbok – från 1731, är en konsertserie om tio konserter under 2022 och 2023, där samtliga låtar i Närkesamlingen ingår.

Som en del av projektet och för att ytterligare sprida Närkesamlingens låtar genomförs en workshop för länets kulturskoleelever under våren 2023 där låtar ur Närkesamlingen lärs ut till eleverna.

Artikeltaggar

Björkborns herrgårdKarlskoga konsertföreningKonserterMusikNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.