Hoppa till huvudinnehållet

Stoppades på flygplats -försökte resa med falskt covidintyg

Publicerad:
Foto: Gorm Kallestad

Mannen skulle åka utomlands för att jobba. Vid Landvetter flygplats visade han upp ett covidintyg. Personal vid flygplatsen tyckte att intyget såg underligt ut och det visade sig vara förfalskat.

Mannen, som är i 55-årsåldern från Karlskoga, har i förhör berättat att han dagen innan han skulle flyga till Saudiarabien för att arbeta, åkte han bil mot Uddevalla för att ta ett covidintyg på ett ställe med drop in. På vägen dit fick han kraftig magvärk och stannade på ett café i Trollhättan där han träffade på en bekant som han hade träffat några gånger. Mannen kunde inte personens namn.

Personen på caféet såg att han hade pass med och frågade om han skulle resa och berättade att han kände en läkare som utfärdade intyg och han hade testutrustning med sig då han brukade göra hembesök för tester.

Kostade 1 000 kronor

Mannen berättade att han gjorde testet och personen tog med sig testpinnen. Samtidigt fotograferades mannens pass för att få hans personuppgifter. Efter 1-2 timmar kom personen tillbaka med en papperskopia på testresultatet och samtidigt fick han ett intyg på e-post. Testet kostade 1 000 kronor.

En kvinnlig personal på flygplatsen har berättat att hon tyckte intyget såg avvikande ut och att hon därför ringde till bolaget Expresscare, som angavs ha utfärdat det. Bolaget uppgav att mannen inte fanns registrerad som patient hos dem.

Tingsrätten i Göteborg skriver i domen att de inte uppfattar mannens berättelse som trovärdig. Det framstår inte som rimligt att han på det sätt som han har beskrivit tar hjälp av en person som han inte ens kan namnet på. Dessutom har mannen inte varit konsekvent i sin berättelse. Under huvudförhandlingarna sa han att personen tog testet, men i polisförhöret sa han att han tog testet själv.

Inte trovärdig

Även mannens förklaring kring caféet är, enligt tingsrätten, inte trovärdig. Enligt mannen hade han och personen inte kommit överens att han skulle stanna eller sagt något om betalning. De var överens om att personen skulle skicka intyget på e-post. Han stannade kvar på caféet eftersom han hade så pass kraftig magvärk att han inte kunde lämna. Att personen 1-2 timmar senare kom tillbaka till café med ett utskrivet intyg och krav på betalning skulle därmed ha varit en slump.

Sammantaget anser tingsrätten att mannens berättelse framstår som en ren efterhandskonstruktion och skriver att han ska därför dömas för brukande av urkund till villkorlig dom och 32 000 kronor i dagsböter.

Artikeltaggar

BerättelserBrott, lag och rättDagsböterFlygplatserKarlskogaSaudiarabienUddevallaVillkorlig dom

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.