Hoppa till huvudinnehållet

Sverige tar strid om minimilön i EU

Publicerad:
Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L. Arkivbild.
Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige kommer att stötta Danmark i EU:s domstol för att få direktivet om minimilöner ogiltigförklarat.

"Vi har nu fått del av den danska inlagan och har gjort en första analys. Vår preliminära bedömning är att Sverige bör kunna ansluta sig till Danmarks talan. Det ligger i Sveriges intresse som medlemsland att mycket tydligt försvara den svenska modellen", skriver biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg i en kommentar till TT.

Hon tillägger:

"Vi kommer att informera riksdagens partier så snart vår slutliga analys är färdig."

Både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har krävt att regeringen ska backa upp Danmarks talan mot direktivet i EU:s domstol. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) konstaterade igår att det förändrar spelplanen och att det kan tvinga regeringen att intervenera i domstolen för att stödja Danmark. Den tidigare linje var att regeringen skulle utreda hur direktivet bäst kunde genomföras i svensk lagstiftning.

Lars Larsson/TT

Niklas Svahn/TT

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDanmarkDomstolarEUJohan PehrsonLagstiftningPaulina BrandbergSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.