Hoppa till huvudinnehållet

Majoritet för uranbrytning efter L-sväng

Publicerad:
Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu vill en majoritet i riksdagen tillåta uranbrytning i Sverige, rapporterar TV4 Nyheterna. Liberalerna, som tidigare har varit tveksamma i frågan, fattade i torsdags kväll ett enhälligt beslut i partistyrelsen att säga ja till uranbrytning.

2018 blev det förbjudet att både utvinna och provborra efter uran i Sverige.

Fyra år senare gick Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna till val på att häva det förbudet. Det fjärde Tidöpartiet tvekade.

I mars ska en motion från Moderaterna behandlas i riksdagen.

– På något sätt är det viktigt att Liberalerna är tydliga med att vi tycker det här förbudet är föråldrat, det är oansvarigt och Sverige har ett eget ansvar att kunna utvinna det uran som finns i Sverige, säger partiledaren Johan Pehrson till TV4.

Artikeltaggar

Politik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.