För många är den här – årets ekonomiskt tuffaste månad.
Men går det att att laga god mat trots att plånboken är tunn och lånen är ett antal dagar bort?
– Självklart, menar kocken Sandra Sånebo och tipsar om en trerätters middag för 100 kr.
Bakom oss har vi ett av de absolut tuffaste privatekonomiska åren i modern historia.
Av den anledningen befinner sig säkert många hushåll mitt i den jobbigaste plånboksmånaden på många år.
Men går det att laga bra och mat för en billig peng trots det?
Köksmästare Sandra Sånebo har lösningen.
– Att jaga röda prislappar är ju bra, men det finns faktiskt god och nyttig mat som i stort sett alltid håller lågt pris. Det som kan vara lite knepigt är att göra det enkla gott.
Tänka till
Med en budget på bara 100 kronor för en trerätters middag - förrätt, varmrätt och efterrätt - fick till och med Sandra tänka till ordentligt.
– Matpriserna har ju ökat ganska mycket den senaste tiden, vilket givetvis försvårar. Men visst går det att lösa, som tur är finns det ett antal billiga produkter som går att använda som en bra bas.
Enligt Sandra är nudlar just en sådan produkt. Det är också huvudingrediensen i förrätten.
– Nudlar i ett sådant här billigt tiokronorspaket är ju ganska gott, säger hon och håller upp förpackningen.
– Det händer faktiskt då och då att det slinker ner en portion efter en tuff dag i köket, fortsätter hon och skrattar.
Krispiga
Sandra menar också att det på ett ganska enkelt sätt går att ”förädla” den här typen av nudlar.
– Friterar man nudlarna blir de så där härligt krispiga och får faktiskt också en annan smak. Men framförallt upplevs de som lite lyxigare.
Problemet är att smaksättarna kan vara dyra, som till exempel vaniljstång eller frysta bär.
Sandra menar att fritösen med fördel kan användas för att förvandla många ingredienser från mediokra till riktigt goda.
– Grönsaker får ju ett helt annan textur och smak efter en stund i het olja. Tunt skivade gulbetor är ett exempel som blir riktigt bra, morötter ett annat. Men självklart ska man av hälsoskäl inte fritera alltför ofta, men ibland måste man få man unna sig.
Sandra vill här också tipsa om alla goda grönsaker, rotfrukter och kålsorter.
– De är inte bara billiga, utan också väldigt nyttiga. Tunt skivad zucchini, som får en stund med smör i stekpannan, blir jättegott. Den varianten använder jag också som bas till min billiga huvudrätt. Fungerar faktiskt perfekt istället för kött.
Passar de flesta
Sandra tycker också att potatisen i många fall är en outnyttjad produkt.
– Den är billig och går att variera i det oändliga. Jag gillar att köra klyftad potatis i ugnen med vitlök, lite olja och några olika örter. Svårare än så behöver det inte vara. Dessutom blir det jättegott, ett tillbehör som passar de flesta.
Puréer är något som Sandra också vill slå ett slag för.
– Till exempel är puré på gröna ärtor något som både blir gott och ser trevligt ut på tallriken. Och även om man inte gillar kokta ärtor brukar den här varianten göra succé, säger hon och lägger upp den på huvudrättstallriken.
Att göra billiga efterrätter är inte det lättaste.
– Problemet är att smaksättarna kan vara dyra, som till exempel vaniljstång eller frysta bär. Jag har därför valt att göra glass på grädde, men utan ägg. Den smaksätter jag med kokosflingor, kokosflan och mango och jalapenoglaze. Det sistnämnda går utmärkt att ersätta med mangochutney.
Bra att rosta
För att öka kokossmaken rostar Sandra både flingor och flan.
– Att rosta är ett bra och snabbt sätt att få fram mer smak och få till en annorlunda karaktär. Det går faktiskt till och med att rosta bär.
Till sist Sandra, du lyckades med uppgiften att laga en trerätters middag för 100 kr för en person. Är du nöjd med resultatet?
– 100 kronor är ju inte så mycket pengar i dagens läge men slutresultatet blev till och med bättre än vad jag trodde. Huvudrätten med zucchini kan faktiskt hamna på vår vanliga meny som ett gott vegetariskt alternativ.
Tre rätters middag för en person för 100 kronor
Recept
FÖRRÄTT
Morot & palsternackspuré
4 st mellanstora morötter.
2 st mellanstora palsternackor
Skala och hacka ner i en kastrull, salta och peppra. Tillsätt grädde och låt det sjuda och koka ner tills allt är helt mjukt.
När du kokat/sjudit samman. Använd dig av en stavmixer kör samman allt tills det blir en fin och slät puré.
Ärtpuré
Häll ärtorna i en bunke, koka samman med grädde, salt peppar sjud försiktigt så att ärtorna inte tappar färg. Kör samman med stavmixer tills purén är slät och fin.
Koka snabbnudlar, kyl av i kallt vatten, häll av och skölj i kallt vatten. Fritera dem sedan till önskad hårdhet.
Skala morot och palsternacka, fritera.
Lägg upp och servera med härliga färska örter.
VARMRÄTT
Skölj och skiva zucchini i lagom stora bitar. Stek i stekpanna eller grilla av dem på en grill till önskad gyllenbrun färg.
Skär ner vitkål, blomkål, rödkål, savojkål. Stek i smör i stekpanna, salt och peppar.
Tag fast potatis med skal och dela på mitten, lägg dem på ett smörpapper salta och peppra, skala vitlök och blanda samman med salt och peppar samt olivolja. Ställ i ugnen på 180 grader i 20-25 min eller tills de känns klara.
Mangokräm
Tag några dl majonnäs, tillsätt några matskedar mango & jalapena glaze, salt och peppar. Smaka av! (om det inte finns mango och jalapeno glaze använd dig av t.ex mangochutney)
Garnera med den friterade moroten och palsternackan, spritsa ut ärtpurén snyggt på tallriken.
Bryt eller klipp ner rispapper som du sedan friterar.
DESSERT
Lättfryst glass med kokos och ananas
5 dl grädde vispas samman med socker eller lyxigare variant rom och/eller vaniljsocker. Vispa tills grädden är hård.
Ananas på burk, 250-500 gram eller en halv färsk ananas.
Kokos, använd dig av riven samt hyvlad kokos, ca 8 dl. Rosta i panna tills fin gyllenbrun färg.
Låt glassen stelna i cirka 4 timmar i frysen.
Uppläggning:
Lägg först lite hackad ananas på tallriken för att hålla fast glassen, sedan skopa eller ”ägga” glassen med en sked.
Garnera med färska bär t.ex. björnbär, hallon eller blåbär.
Fritera papadamusbröd. Bryt i mindre bitar som garnering.
Pudra över lite florsocker.