Björn Reimers: Ingen vill väl ljuga för sin mamma

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:

Funderar på att under våren byta bil. Idag står det två dieselbilar på uppfarten. Inte så miljövänligt och egentligen behöver vi bara en bil. Det är få tillfällen när vi, två pensionärer, behöver varsin. Frågan är då om det är dags för en elbil eller åtminstone en laddhybrid. Priserna är galna så det är med viss bävan funderandet sker.

Men det är nu inte bara priset som är bekymret, det är något jag blev varse under julhelgen av en ren slump. Jag körde in på en Cirkel K-mack i Örebro för att stilla en akut hunger med en korv eller två. Vid sidan av macken fanns en väldigt lång kö av bilar vilket gjorde infarten trång. Funderade på om det var en kö till en “drive thru” för någon av hamburgerkedjorna, men insåg att någon sådan fanns inte i närheten. Då upptäckte jag mackens laddstationer som jag räknade till sju. Alla upptagna med matsäckstuggande familjer runtomkring. Bilarna stod helt enkelt i kö för att ladda sina elbilar och jag kunde konstatera att det inte gick särskilt snabbt. Den som stod sist hade alldeles säkert ett par timmar att slå ihjäl. Att ta sig en långtur med elbil innebär således en gedigen planering, den saken är klar. Åtminstone i högtrafik. Det behövs helt enkelt fler laddstolpar.

Jag läste dessutom en recension av Volvos senaste elbil som togs på en tur från övre Norrland till Stockholm och som inräknade sex laddningspauser för att till slst komma fram. Säkert ett antal timmar senare är om bilen körts på bensin eller diesel. Det är inte helt oväsentligt. Särskilt inte på vintern då kyla också reducerar batteriernas kapacitet.

När det gäller utbyggnad av elkraft så har vi nyligen fått ta del av den nya regeringens kärnkraftsplaner. Här snackar vi utbyggnad. Något som eventuella investerare rycker lite på axlarna åt så länge som det inte råder politisk enighet kring denna utbyggnad som gör att besluten inte bara gäller en mandatperiod. Tufft och grinigt för regeringen att behöva förhandla med Socialdemokraterna för att deras planer ska ha en långsiktig verkan som gör att någon vill bygga nytt.

Dessutom kräver svenskt näringsliv och investerarna i förnybara industrisatsningar att planerade vindkraftsparker, både till lands och havs, snarast får klartecken. Vill man ha dessa industrisatsningar på svensk mark måste också elförsörjningen tryggas. Snarast! Det tar tid att bygga kärnkraft. Under tiden är det sol och framförallt vind som kan lösa problemen för all den nya gröna industrin som nu mångmiljardsatsar, på olika platser i landet.

Så något helt annat. Vi är många som har tröttnat på alla osanningar och lögner som blivit så vanligt bland våra politiska företrädare. Man kan egentligen kläcka ur sig lite vad som helst. Det är få gånger som programledare i radio och TV eller skrivande journalister ifrågasätter detta. Det är bara att ljuga på och kanske eventuellt ducka eller pudla lite senare när lögnen ändå har blivit en sanning i både social- och övrig media. Senast var det utrikesminister Billström som avslöjades med lögner om vad han lovat Turkiet i den fars som nu pågår kring Sveriges Natoansökan.

Men jag har kanske en lösning. När någon politiker väljs till en viktig post ska samtidigt samme politikers mamma följa med på köpet. Kanske som rådgivare eller sakkunnig sekreterare. Det vet vi ju alla att det är ingen som vill eller kan ljuga för sin kära mamma. Eller hur?