Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Agera för att ta bort delade turer

Publicerad:
<strong id="strong-aa6d45c095eb626d41b80296cf8ae9b5">Stig Ove Nilsson menar att det är dags för Degerfors kommun att agera om man menar allvar med att avskaffa delade turer.</strong>
Stig Ove Nilsson menar att det är dags för Degerfors kommun att agera om man menar allvar med att avskaffa delade turer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jan Johansson (KD) hade en motion om delade turer och inlägg på Facebook. Kim Bäckström skriver på Facebook till Jan: Det verkar vara lönlöst då du tydligen inte ser skillnad på driftkostnad och investeringskostnad.

Visst är det skillnad på drifts och investeringskostnad som Kim skriver. Men pengar är pengar, lån är lån som ska betalas år efter år av oss skattebetalare. Men en investeringskostnad verkar inte vara någon belastning för kommunen enl. V. T.ex. är 6,7 miljoner en marginell kostnad. Många tycker si och så om investeringarna på Stora Valla och COOP-huset.

Oavsett åsikt är det en investeringskostnad på många miljoner som slås ut på x antal år. Men alla miljoner ska betalas och hur många miljoner räknas som en marginell kostnad? Kommunen lånade 30 miljoner 2020 och 50 miljoner 2022 för att stärka sin likviditet. Kommunens likviditet ska vara 2 %. Efter beslutet att köpa COOP-huset blev likviditeten 0,23 % i stället för 0,5 %.

Vilket lockar folk till Degerfors? Ett målat COOP-hus som kanske är utan innehåll eller hemtjänst utan delade turer. Vad har V och övriga partier förutom KD gjort under åren på att ta bort delade turer? Motioner, insändare, utredningar? Det har däremot många andra kommuner gjort inför 2023 och även tidigare år och de flesta kommuner har nog problem med ekonomin. Men de anser att det är mycket viktigt att ta bort delade turer. För att nämna några har Kalmar, Umeå, Borgholm, Uppsala m.fl. gjort det. Finns exempel på varianter på delade turer, här är ett:

Frivilliga delade turer i Söderhamn är en modell som infördes i april 2020. Den som väljer att jobba delade turer får så kallad uppehållsersättning mellan arbetspassen. 70 procent av timlönen eller 42 minuter per timme som kan tas ut i ledig tid. 80 procent av personalen i hemtjänsten har valt att jobba delade turer minst en gång på fyra veckor.

V centralt gillade modellen och sa i september 2020:

Delade turer är frivilliga och den som tar dem får ersättning. Så fungerar det i hemtjänsten i Söderhamn. Nu vill Vänsterpartiet avsätta resurser till samma lösning landet runt. Jag skulle vilja säga att delade turer är någon form av nyckel i arbetsvillkoren, sa Ulla Andersson, då ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

Vad är argumenten för att ta bort delade turer? Här är ett axplock från kommuner som nyligen gjort det:

- Vi kan nu äntligen se fram emot att säga ”tack och hej” till de delade turerna som är viktigt för en bättre arbetsmiljö.

– Vi får rapporter hela tiden om hur svårt det är att rekrytera personal och delade turer är en del av kritiken. Nu ser vi samtidigt hur fler och fler klarar av att avskaffa delade turer och vi kan se hur de andra gör, säger Veronica Kerr (KD).

- En förhoppning är att modellen ska leda till färre sjukskrivningar.

– Nu gör vi en kraftsamling för att höja kvaliteten. Ett av de mest efterlängtade besluten är att ta bort delade turer.

Läser i tidningen att det är enighet om att fasa ut delade turer. Bland annat säger V att kommunen ska försöka fasa ut delade turer och börja titta på det. Det låter inte som det blir aktuellt på flera år och det är för dåligt.

Om partierna i Degerfors är allvarligt intresserade av att prioritera och förbättra arbetsvillkoren undrar jag varför man inte utreder delade turer enligt t.ex. Söderhamnsmodellen. Hoppas på att Jan Johansson (KD) fortsätter sin ensamma kamp trots avslag på motionen. Går det inte att kommunfullmäktige beslutar och ger uppdrag att utreda konsekvenserna av avskaffandet av delade turer och t.ex. tittar på ett införande av den så kallade Söderhamnsmodellen eller någon annan lösning? Det är personalen i hemtjänsten värda. De har ett oerhört viktigt jobb och förtjänar bättre arbetstider bl.a. Läser man insändare från de som jobbar där är det mycket klagomål på ett antal saker.

Men för att förbättra krävs handling, inte bara ord.

Stig Ove Nilsson

Artikeltaggar

ÅsikterBeslutCoopDegerforsFacebookHemtjänstInsändareJan JohanssonKim BäckströmKommunfullmäktigeKristdemokraternaSöderhamnStora VallaUlla AnderssonUtredningarVänsterpartiet