Hoppa till huvudinnehållet

Kulturskolan öppnade dörrarna för musik och lek — stort intresse

Publicerad:
Vilhelm Uneus har lärt sig spela fiol med hjälp från mamma Tania.
Vilhelm Uneus har lärt sig spela fiol med hjälp från mamma Tania. Foto: Julia Olsson

I korridorerna på Kulturskolan öppna hus kryllade det av nyfikna barn som ville prova på att testa allt från fioler och kontrabaser, till teater och formgivning.

– Det roligaste var att spela alla instrument, berättar Vilhelm Uneus.

För att locka fler barn till att intressera sig för kultur har Kulturskolan i Karlskoga varje år ett öppet hus. Dit kan barn från 0-7 år komma tillsammans med sina vårdnadshavare för att testa på i princip allt som verksamheten har att erbjuda.

Under lördagen var Kulturskolans parkering full med bilar och i korridorerna sprang förväntansfulla barn som var redo att testa på nya saker.

Många ville prova att spela gitarr.
Många ville prova att spela gitarr. Foto: Julia Olsson

Sexåriga Vilhelm Uneus besökte Kulturskolan tillsammans med sin mamma Tania Frid, och fick prova på att spela både kontrabas och cello. Ingen svår match för Vilhelm som är en van fiolspelare efter att ha tränat hemma med hjälp från mamma, som också spelar fiol.

– Det roligaste var att spela alla instrument! Jag har också byggt med lera och då byggde jag ett tåg och en pingvin.

Prova på

Mamma Tania berättar att tanken är att han ska fortsätta att spela fiol, och det råder det ingen tvekan om efter att ha visat sina kunskaper, som till och med imponerade på Kulturskolans personal.

– Det här är ju en jätterolig grej att åka på, det är roligt att det händer något och barnen tycker att det är roligt att komma och prova på allt möjligt, berättar Tania.

Rut Hindersson Brocker tyckte att det var roligt i bild och form-rummet.
Rut Hindersson Brocker tyckte att det var roligt i bild och form-rummet. Foto: Julia Olsson

Anders Hindersson besökte skolan tillsammans med sin dotter Alice, sin syster Emelie Hindersson och hennes döttrar Rut och Ester, som tyckte det var roligt att prova på att spela cello och måla.

– Jag misstänker att det kommer att bli en hel del dans och sång i framtiden. Vi kommer nog att spendera mycket tid här de kommande åren, berättar Anders.

Stort intresse

Verksamhetschefen Helen Kalin var på plats för att hälsa alla välkomna och agerade guide och svarade på frågor vid behov.

– Man har märkt att en tidig start är väldigt bra för verksamheten. Många av juniorerna väljer att stanna kvar på Kulturskolan och det är jätteroligt att det intresset fortsätter att öka efter juniorverksamheten.

Verksamhetschefen Helen Kalin är nöjd med lördagens aktiviteter.
Verksamhetschefen Helen Kalin är nöjd med lördagens aktiviteter. Foto: Julia Olsson

Hon berättar helgens evenemang verkar har lockat många.

– Öppet hus har lockat många besökare i många år, speciellt efter pandemin. Så många besökare har vi aldrig haft som då. Nu har det jämnat ut sig lite mer, men det har varit väldigt mycket människor på besök under dagen.

Artikeltaggar

BarnDansKarlskogaMusikNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.