Leif Helge: Två löständer och en överraskning

Familj
PUBLICERAD:

Det känns skönt att ha lämnat ett rekordår med något slags rekord i att upprepa ordet rekord i media och tyvärr allra oftast i negativ bemärkelse. Men alldeles på sluttampen så fick vår familj ändå den bästa julklappen utan konkurrens. Det är visserligen inte mer än tjugotalet mil till Ljungsbro men likväl alltid lika svårt att få möjligheten att träffas på riktigt och inte bara via facetime. Under tidig höst skojade vi till och med om vi sannolikt inte skulle ses innan jul. Men efter maximal otur med sjukdomar varvat med en intensiv arbetsperiod så blev det tyvärr verklighet. Inte så konstigt då att barnbarnen Alice och lillebror Nils höll på att spricka innan de fick möjlighet att avslöja den underbara nyheten att mamma minsann har en bebis i magen och att det nya syskonet ska komma lagom till midsommar. Eftersom Alice var snabbast med den nyheten kontrade Nils direkt med nästa stora nyhet, att storasyster minsann hade två löständer! Alice fyllde i att tandfén faktiskt varit på besök med guldpeng redan två gånger tidigare och att de tomma gluggarna ersatts av riktiga vuxentänder som ska vara kvar ända tills man blir så gammal att man får lösa tänder igen. Kan vara bra att spara guldpengarna till dess tipsa farfar.

En annan nyhet är att den 22 januari prästvigs Birgitta Ed i Strängnäs domkyrka, något jag gissar kommer uppmärksammas en del. Inte som kvinnlig präst för det är mer än hälften av Sveriges drygt 3000 präster. Inte heller för hennes bakgrund som sakkunnig i regeringskansliet med uppdrag i både utrikes- och finansdepartementet. Inte heller som framgångsrik PR konsult, entreprenör och driven företagare. Nej anledningen till att jag tror det kommer hänga en och annan journalist vid just den här prästvigningen är att Birgitta är gift med vår nya statsminister. Jag kan bara tänka mig att det måste kännas något knepigt att oavsett vad man tidigare åstadkommit ständigt refereras till som ”frun till statsministern”. Jag har sett en del intervjuer och upplever henne som karismatisk, vältalig, inkännande, lugn och trygg med förmåga att förmedla kloka budskap med erfarenhet från livets varierande skeden i bagaget. Kort sagt, Birgitta har goda förutsättningar att bli en bra präst. Jag är väldigt tacksam för personer som Birgitta och andra medmänniskor i olika samhällsroller som orkar, kan och vill finnas till för oss alla när vi behöver. Slutligen hoppas jag att prästen Birgitta Eds man levererar fler goda nyheter i år.