Hoppa till huvudinnehållet

Så svarar regionen efter Ivo:s tuffa kritik – fler intensivvårdsplatser

Publicerad:
USÖ är ett av 27 sjukhus som fått kritik av Ivo.
USÖ är ett av 27 sjukhus som fått kritik av Ivo. Foto: Mats Schagerström/TT

Efter Ivo:s svidande kritik till svenska sjukhus, däribland USÖ tidigare i veckan, svarar nu Region Örebro län myndigheten. Det rapporterar P4 Örebro. Regionen har ett batteri av åtgärder som de planerar att införa.

– I svaret står det att vi jobbar med en del kortsiktiga åtgärder. Vi försöker skapa fler lättvårdsplatser för att kunna hantera de patienter som är utskrivningsklara, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län, till P4 Örebro.

Kortsiktigt kommer regionen jobba för att utöka intensivvården.

– Vi kommer att försöka hyra in intensivvårdsteam för att skapa fler intensivvårdsplatser, säger Jonas Claesson om vad som bland annat kommer att stå i svaret till Ivo som skickas under fredagen.

Vi jobbar också långsiktigt i ett utvecklingsprojekt för att ta fram framtidens vårdavdelning
Jonas Claesson

Inspektionen för vård och omsorg har under ett år inspekterat 27 svenska sjukhus och samtliga har fått kritik från myndigheten. Inspektionen är en del av tillsynen av patientsäkerhet inom den svenska sjukvården skriver DN. Kritiken handlar inte bara om att bristerna kan innebära vårdskador för patienten utan även dödsfall.

– Vi är nere på en nivå där det här är farligt för patienten, sa Sofia Wallström, generalsekreterare för Ivo, på en pressträff i torsdags.

Sofia Wallström, generalsekreterare för Ivo, menar att läget aldrig tidigare varit så allvarligt som nu.
Sofia Wallström, generalsekreterare för Ivo, menar att läget aldrig tidigare varit så allvarligt som nu. Foto: Jessica Gow/TT

Riskerna beror framförallt på bristen av vårdplatser och personal. Sofia Wallström konstaterade under pressträffen att läget inom svensk sjukvård är allvarligare än någonsin tidigare.

Fler åtgärder

Långsiktigt arbetar regionen för flera förändringar som även de finns med i svaret till Ivo.

– Vi kommer också att arbeta med en hel del långsiktiga åtgärder. Vi jobbar med kommunen för att skapa fler mellanvårdsformer så patienter som nästan kan vårdas hemma, men ännu inte riktigt, ska kunna vårdas i en sådan mellanvårdsform.

Det är inte det enda som regionen planerar för.

– Vi jobbar också långsiktigt i ett utvecklingsprojekt för att ta fram framtidens vårdavdelning kan man väl säga, säger hälso- och sjukvårdsdirektör för regionen.

Projektet innefattar nya arbetssätt med nya tekniska lösningar där också bemanningsfrågan står i fokus.

Artikeltaggar

InspektionerIntensivvårdJonas ClaessonÖrebroP4 ÖrebroSjukhusSofia WallströmUniversitetssjukhuset ÖrebroVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.