Hoppa till huvudinnehållet

Smakfullt med rotfrukt

Publicerad:
Rocka loss med rotisar! Rotfrukter är billiga, nyttiga, mättande och mångsidiga. Utmärkt vintermat, helt enkelt.
Rocka loss med rotisar! Rotfrukter är billiga, nyttiga, mättande och mångsidiga. Utmärkt vintermat, helt enkelt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Rotfrukter är så mycket roligare än det låter. Dessutom är de både billiga och mångsidiga. Precis vad vi behöver i dessa svångremstider.

Det är under jorden vi ska leta efter maten så här års. Efter gamla trotjänare som hjälpt svenska folket överleva många nödår genom historien. Rovor, rabbor, rotisar … Kalla dem vad du vill, men rotfrukter är fenomenala råvaror när matpriserna skenar och man behöver vända på slantarna.

Dessutom kan du passa på att göra både dig själv och bönderna en tjänst genom att handla lokalt och närodlat. Hittar du en gårdsbutik säljer de ofta rotfrukter billigare än i matbutikerna. Kanske har du en rekoring i närheten? Det är en lokal marknadsplats för närproducerad mat där man gör upp om beställning och betalning på internet för att sedan träffas vid en given tidpunkt för leverans. En rörelse som jag vill rekommendera å det varmaste.

Mångsidigheten är själva nyckeln till matglädjen.
Mia Gahne

Man kan förstås tycka att det här med rotsaker låter vansinnigt tråkigt, men det behöver det inte alls vara. Man kan skoja till det med plättar, gratänger, pajer, röror, soppor och puréer. Mångsidigheten är själva nyckeln till matglädjen. Tre sönderkokta morötter vid sidan om går liksom fetbort. Sätt i stället rotsaken i centrum, utgå från smak och konsistens och krydda med friskt humör.

Eftersom det finns en inbyggd diskret sötma i rotfrukter passar det att fläska på med uppiggande smaker såsom citron, ingefära, chili och lime. Rosmarin, paprikapulver och muskot funkar också fint till.

Vill du prompt ha något köttigt till behöver det inte vara särskilt stora mängder. Rotfrukterna i sig är så pass mättande och tillfredsställande att några skivor skinka eller korvslantar kan räcka långt.

Med mycket rotfrukter i maten får du inte bara råd till annat. Du får även i dig massor med fibrer, mineralämnen och vitaminer på köpet. Så låt oss gå till roten – med det goda.

Mia Gahne / TT

Ljuvligt krämig gratäng med rotselleri, potatis och piffigt chorizosmul på toppen.
Ljuvligt krämig gratäng med rotselleri, potatis och piffigt chorizosmul på toppen. Foto: Janerik Henriksson/TT
Recept

Krämig sellerigratäng med chorizosmul

4 portioner, 1 timme

Det här en riktig dröm för alla som älskar krämiga gratänger. Med kryddigt chorizosmul blir det en hel måltid i sig.

500 g rotselleri

500 g fast potatis

1 gul lök, skalad

4 klyftor vitlök, skalade

50 g smör

5 dl grädde

3 dl mjölk

1 msk hackad rosmarin

lite färskriven muskot

1 tsk paprikapulver, gärna rökt

1/2 citron

1 tsk grönpeppar

1 tsk rosépeppar

nymalen svartpeppar

salt

1 chorizokorv

Gör så här:

1. Skala selleri, potatis, lök och vitlök. Skiva tunt.

2. Mjukfräs löken i smöret i en rymlig kastrull eller stor stekpanna och tillsätt vitlöken mot slutet. Slå på grädde och mjölk och låt koka upp. Lägg i selleri och potatis, rosmarin, muskot, paprikapulver, rivet citronskal och lite saft. Låt koka i cirka 5 minuter eller tills rotfrukterna börjar mjukna. Smula ner grönpeppar och rosépeppar. Smaka av med svartpeppar från kvarn och salt.

3. Dela korven på längden, dra av skinnet och bryt innanmätet i bitar.

4. Häll över gratängen i en smord form och strö över chorizobitarna.

5. Grädda i ugnen i cirka 25–30 minuter eller tills allt mjuknat och fått fin yta.

Morotsplättar med dill och ingefära är ett smart sätt att ta vara på morötter som ofta går att köpa billigt i stora mängden så här års. Serveras med en pigg citronkräm.
Morotsplättar med dill och ingefära är ett smart sätt att ta vara på morötter som ofta går att köpa billigt i stora mängden så här års. Serveras med en pigg citronkräm. Foto: Janerik Henriksson/TT
Recept

Morotsplättar med dill och syrad citronkräm

4 portioner, 40 minuter

Har du gott om morötter är det här ett kanongott tips. Lite vardagsfestligt och dessutom glutenfritt. Överblivna plättar blir perfekt till lunchlådan.

1 kg morötter

3–5 cm färsk ingefära

5 ägg

1 knippa dill, finskuren

färskriven muskot

1 dl kikärtsmjöl

1 tsk paprikapulver eller chilipulver

salt

nymalen svartpeppar

oliv- eller rapsolja

2 dl smetana (alternativt crème fraiche)

1 citron

Gör så här:

1. Skala och riv morötter och ingefära grovt. Rör ihop ägg, morötter, ingefära, dill, muskot och kikärtsmjöl samt paprikapulver i en bunke. Salta ordentligt och peppra.

2. Hetta upp en skvätt olja i en plättlagg eller stekpanna på medelvärme. Pytsa i en klick smet och grädda tills ytan får fin färg på båda sidor, cirka 3 minuter per sida. Låt rinna av på hushållspapper och håll varma på låg värme i ugnen.

3. Upprepa med resten av smeten.

4. Rör ihop smetana, rivet citronskal och lite citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Servera morotsplättarna med citronkrämen och lite grönt, till exempel rucola eller machésallad.

Rödbetshummus är lika vackert som gott. Perfekt tillbehör eller dipp.
Rödbetshummus är lika vackert som gott. Perfekt tillbehör eller dipp. Foto: Janerik Henriksson/TT
Recept

Rödbetshummus med feta

1 stor sats, 15 minuter + cirka 45 minuter i ugnen

”Hummus” betyder ”kikärtor” på arabiska, och egentligen ska en hummus inte innehålla något annat än just det. Men den här varianten är ju så rasandes grann och lyser upp hela matbordet. Du kan fuska genom att använda färdigkokta rödbetor.

1 stor rödbeta

1 förpackning kikärtor, à cirka 400 g

3/4 dl ljus tahini

3/4 dl citronsaft (+ eventuellt extra)

2 msk olivolja

75 g feta

1 liten vitlöksklyfta, riven

salt

nymalen svartpeppar

1 tsk malen spiskummin

Till servering:

mynta och/eller dill

vallmofrön (kan uteslutas)

olivolja

Gör så här:

1. Packa in rödbetan i folie och rosta i ugnen i 200 grader tills den är helt mjuk (45–80 minuter beroende på storlek). Känn efter med en vass kniv. (Alternativt utgå från färdigkokt.)

2. Mixa avrunna kikärtor med tahini, citronsaft, olivolja, feta, vitlök, salt, peppar och spiskummin i matberedare tills det blir helt slätt. Skrapa sidorna då och då.

3. Låt rödbetan svalna. Gnid av skalet. Dela i bitar och mixa med resten.

4. Smaka av med salt och eventuellt lite extra citron.

5. Toppa med mynta och/eller dill och vallmofrön. Ringla över olivolja och servera som dipp eller tillbehör. Blir också väldigt vackert på en buffé.

Tips

Att dricka till

Kellerbier Nya Carnegiebryggeriet (1220), 21:20 kronor.

Alkoholfritt: Pistonhead Flat Tire Non Alcoholic (1953), 10:90 kronor.

Tips

Veckans godingar

1. Rårakor – Bästa fattigmanslyxen.

2. Key lime pie – Favoritdessert som tål att upprepas.

3. Ostbågar med stilton – Försvinnande goda.

Fresta smaklökarna med en sötsyrlig key lime pie.
Fresta smaklökarna med en sötsyrlig key lime pie. Foto: Leif R Jansson/TT
Reflektion

Jag säger förlåt på förhand

För egen del inleddes det nya året på samma sätt som de senaste 20 åren eller så – med att skriva recept.

Det har ju blivit ett gäng under årens lopp, såväl i tidningsspalter – 52 veckor om året – som i diverse kokböcker. Men fullärd blir man tydligen aldrig.

Min andra hälft frågar alltid: ”What am I looking for?” Han är alltså britt och försöker Google-översätta mina recept emellanåt och undrar vad han är ute efter. Det har lärt mig en del. Det kanske inte räcker med att ange tiden i ugnen. Jag måste nog bli bättre på att förklara att pajen ska vara lite wobblig, men inte stelna helt.

Det är inte så himla lätt alla gånger att få till det på rätt nivå, allt ska dessutom rymmas inom ett begränsat utrymme. Det som är självklart för mig kanske inte är det minsta självklart för dig.

Säkert är det många som stått och svurit över mina recept en eller annan gång. Och jag har fortfarande inte förlåtit den redaktör som ändrade min mormors recept på småländsk ostkaka från sju liter mjölk till sju deciliter. Där kan vi snacka svordomar.

Så jag ber ödmjukast om ursäkt på förhand om det inte alltid blir så pedagogiskt och korrekt som du hade önskat. Mina bästa tips är att läsa igenom receptet både en och två gånger innan du börjar. Och smaka, smaka, smaka. Kanske vet du bäst själv.

Det ska vara mycket mjölk i småländsk ostkaka.
Det ska vara mycket mjölk i småländsk ostkaka. Foto: Janerik Henriksson/TT

Artikeltaggar

GrönsakerKöttLivsmedelMatMat och dryckOlja

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.