I Degerfors vill man utveckla arbetet för att främja språk och kultur för de som talar något av Sveriges nationella minoritetsspråk. Därför efterlyser man nu åsikter från de kommuninvånare som talar något av dessa språk.
Degerfors kommun har nyligen lagt upp enkäter på sin hemsida, en för föräldrar till barn i förskolan och en som riktar sig till de som kan ett eller fler av minoritetsspråken finska, samiska, meänkiel, romani chip och jiddish.
För att man i Degerfors ska kunna möta flerspråkiga på det vis som invånarna önskar har man valt att lägga upp dessa enkäter. Kommunen vill få in fler åsikter om hur man kan utveckla arbetet för att fortsätta främja både de olika språken och kulturerna.
I enkäten som riktar sig till de som talar något av de nationella minoritetsspråken vänder man sig med några extra frågor till de som är finsktalande.
Modersmål
Degerfors kommun har sedan 2014 varit en del av finskt förvaltningsområde. Med det uppdraget har kommunen en skyldighet att mer aktivt organisera så att finska språket finns att tillgå på exempelvis äldreomsorg eller förskola om någon vill ha det.
Som finskspråkig i en kommun som ingår i finskt förvaltningsområde har man också rätt att få använda sitt modersmål i all kontakt med kommunen, såväl skriftlig som muntlig kontakt.
Lagen om minoritetsspråk
Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) trädde i kraft i Sverige januari 2010. Lagen beskriver minoriteters rättigheter i hela landet och i förvaltningsområdena; finska, meänkiel och samiska.
Alla kommuner och andra myndigheter har en skyldighet att informera minoriteter om deras rättigheter. Vi har också en skyldighet att skydda minoriteternas språk och kultur. Barn och ungas rätt att utveckla sitt språk och sin kultur är särskilt viktig. Dessutom ska kommuner och andra myndigheter ge minoriteter rätt att påverka i ärenden som rör dem.
Källa: Degerfors kommuns hemsida