Hoppa till huvudinnehållet

Tre år och åtta månader för grovt vapen- och narkotikabrott

Publicerad:
Vid husrannsakan påträffades en pistol och mängder med narkotika.
Vid husrannsakan påträffades en pistol och mängder med narkotika. Foto: Polisens förundersökning

Polisen gjorde husrannsakan på grund av ett misstänkt vapenbrott och påträffade mängder med narkotika i bostaden i Karlskoga.

Nu har mannen dömts till fängelse.

Vid husrannsakan påträffades 740,47 gram amfetamin, 44,28 gram cannabis, 15 tabletter alprazolam, 6 323 tabletter alprazolam Ksalol. I ett förrådsutrymme påträffades en halvautomatisk pistol av märket Crvena Zastava med tillhörande ammunition.

Mannen sa under förhandlingarna att han förvarat narkotikan åt en person, som han inte vill namnge. Förvaringen skulle ske under tre månader sommaren 2022 och som gentjänst skulle han få 50 000 kronor. Mannen berättade att den andre personen bad honom förvara narkotikan även efter att tre månaders perioden löpt ut. Han ställde sig tveksam till detta eftersom han inte fått pengarna han lovats. Men då han skulle få ta av narkotikan han förvarade och då han var inne i ett tungt missbruk gick han med på detta. Han erkänner även att han sålt cannabis under sommaren och den hade han införskaffat på annat håll än från det parti narkotika som han förvarade åt den andre personen.

Nekar till vapen

Däremot nekar mannen till grovt vapenbrott. Under rättegången berättade mannen att han inte visste om att vapen förvarades i hans förråd. I mannens mobil finns bilder där han håller i ett vapen och bilder där en person med en balaklava för ansiktet håller i en mobil. Vapnet tillhör inte honom men hade under sommaren 2022 låtit sig fotograferas med ett vapen i sin hand, eftersom det ger ett visst intryck i hans kretsar. Övriga bilder som han hade på vapnet i sin telefon har någon av hans bekanta skickat till honom. Han äger en balaklava men det är inte han som syns på bilden med vapen i hand och förtäckt ansikte.

Tingsrätten gör bedömningen att genom mannens egna uppgifter i hop med den skriftliga bevisningen som analysbesked, analyser av DNA och fingeravtryck från NFC, bilder från mannens telefon och fotografier från husrannsakan visar att mannen är skyldig till grovt narkotikabrott.

När det gäller vapenbrottet anser tingsrätten att är skyldig och skriver att mannen berättat att han vidrört ett vapen under en kort tidsrymd om cirka en minut i samband med en fotografering. I övrigt har han uppgett att han inte har något kännedom om att vapnet förvarades i hans förråd och fler bilder ska ha skickats till honom från vänner.

Bilder i telefonen

Tingsrätten skriver att vid en samlad bedömning, och då främst utifrån den mängd bilder från mannens telefon i hop med att vapnet slutligen hittades i hans disponerade förråd, menar tingsrätten att gärningen är styrkt och brottet ska bedömas som grovt vapenbrott.

Mannen finns i belastningsregistret under 23 avsnitt. Han dömdes senast i mars 2022 till fängelse nio månader för bland annat stöld. Den domen är överklagad.

Mannen döms nu för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott till fängelse i tre år och åtta månader. Mannen, som häktades vid gripandet, ska vara kvar i häktet tills fängelsestraffet verkställs.

Grep misstänkt narkotikalangare - hade kopplingar till Maskeradligan

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseHusrannsakanKarlskogaNarkotikabrottNFCVapenbrott

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.