Hoppa till huvudinnehållet

Ruben Östlund kung på Guldbaggegalan

Publicerad:
Ruben Östlund tar emot guldbaggen för bästa regi för filmen "Triangle of sadness" under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.
Ruben Östlund tar emot guldbaggen för bästa regi för filmen "Triangle of sadness" under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Ruben Östlund och hans "Triangle of sadness" kammar hem sammanlagt sex priser på Guldbaggegalan – bland annat för bästa film och regi.

En revansch för Östlund, som inte kom till galan sist han var nominerad.

Det blev Ruben Östlunds år på Guldbaggegalan, trots att det på förhand såg ut att bli en kamp mellan hans "Triangle of sadness" och Tarik Salehs "Boy from heaven".

När de båda stjärnregissörerna ställdes mot varandra på Guldbaggegalan 2018 fick Salehs film "The Nile Hilton incident" fem priser och korades till bästa film. "The square" fick två priser. Då var Östlund inte på plats.

– Nej, det var jag inte. Men nu är jag segerviss och tror på revansch, sade han på röda mattan inför galan.

Och revansch blev det, bland annat tilldelades han priset för bästa regi. Priset tillägnade han den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Charlbi Dean, som gick bort oväntat i oktober efter att ha drabbats av bakteriell sepsis, det vill säga blodförgiftning.

– Vi saknar dig Charlbi, sade Ruben Östlund när han tog emot priset för bästa regi.

Första Guldbaggen

Sigrid Johnson fick 15 år gammal sin första Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i filmen "Comedy queen". Med tårarna rinnande nedför kinderna tackade hon filmteamet "som blivit som en familj", sin riktiga familj och sin mamma.

– När jag var fyra år fick jag min första roll i en tv-serie och sedan dess har det rullat på i snart 13 år, sade hon och skrattade genom tårarna.

Tarik Saleh fick i år "bara" en Guldbagge, för bästa manus till sitt Oscarsbidrag "Boy from heaven". I sitt tacktal pratade han om uppväxten på Järvafältet i nordvästra Stockholm.

– Till er ungdomar som tittar, man kan komma från Järvafältet. Man kan växa upp där och lyckas, sade han.

Vann flera priser

Bland priserna som "Triangle of sadness" fått märks båda utmärkelserna för biroller, till Dolly De Leon respektive Zlatko Buric. Ruben Östlund har också flera gånger framhållit att han gläds när skådespelarna får priser – nästan lika mycket som när han själv får det.

– Det är så många i teamet som har blivit nominerade och det är roligt att fira med dem. Guldbaggegalan är lite annorlunda jämfört med Bafta eller Oscarsgalan. Då röstar alla medlemmarna och här brukar jurygruppen fördela priserna lite.

Priset för bästa dokumentär gick till "Historijá - Stygn för Sápmi", om Britta Marakatt-Labbas textilkonstverk "Historijá". Konstnären själv tog emot priset tillsammans med regissören Thomas Jackson, som passade på att kritisera den sittande regeringen för dess klimatpolitik. Den värmländska filmaren Jonas Rudström skötte kameran under inspelningen av "Historijá".

Gustafson hedrad

Hederspriset gick till Björn Gustafson, som belönades för en lång karriär med en rad roller i filmer som blivit folkkära. 88-årige Gustafson filmdebuterade för 70 år sedan och har spelat både drängen Alfred i filmerna om Emil i Lönneberga och Dynamit-Harry i Jönssonligan. Dessutom gjorde han rösten till Alfons Åbergs pappa.

– Jag känner mig uppmärksammad och hedrad. Baggen och jag tackar. Och tack för mig. Nej, jag ska inte gå nu, jag tackar bara, sade Björn Gustafson och fortsatte sitt tal, vilket varade i nästan fyra minuter.

Den värmländske musikern Martin Hederos var nominerad tillsammans med Irya Gmeyner för filmmusiken till "Comedy Queen". Duon blev dock utan pris.

Pristagarna på Guldbaggegalan

Bästa film: "Triangle of sadness" (producent: Erik Hemmendorff, Philippe Bober).

Bästa regi: Ruben Östlund, "Triangle of sadness".

Bästa kvinnliga huvudroll: Sigrid Johnson, "Comedy queen".

Bästa manliga huvudroll: Granit Rushiti, "Jag är Zlatan".

Bästa manus: Tarik Saleh, "Boy from heaven"

Bästa kvinnliga biroll: Dolly De Leon, "Triangle of sadness".

Bästa manliga biroll: Zlatko Buric, "Triangle of sadness".

Bästa klippning: Åsa Mossberg och Line Schou, "Döttrar".

Bästa foto: Jonas Alarik, "Svart krabba".

Bästa ljuddesign: Ted Krotkiewski, "All of our heartbeats are connected through exploding stars".

Bästa originalmusik: Eirik Havnes, "Historijá - Stygn för Sápmi".

Bästa visuella effekter: Simon Sandin, "Svart krabba".

Bästa produktionsdesign: Linda Janson, "Svart krabba".

Bästa kostymdesign: Sofie Krunegård, "Triangle of sadness".

Bästa maskdesign: Stefanie Gredig, "Triangle of sadness".

Bästa kortfilm: "Little to big" (regi: Ellen Fiske och Ellinor Hallin).

Bästa dokumentär: "Historijá - Stygn för Sápmi" (regi: Thomas Jackson).

Gullspira, för insats inom barnfilmen: Sanna Lenken.

Guldbaggens publikpris: "Feed" (regi: Johannes Persson).

Hederspriset: Björn Gustafson.

Artikeltaggar

Björn GustafsonFilmFilmerKändisarNöje/KulturRuben ÖstlundSápmiSigrid JohnsonSkådespelareStockholmTarik Saleh

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.