Hoppa till huvudinnehållet

Backen tillbaka efter två månader: ”Kryper lite i fingrarna”

Publicerad:
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@nwt.se
William Pethrus gör comeback i BIK Karlskogas trupp när laget möter Östersund på bortaplan
William Pethrus gör comeback i BIK Karlskogas trupp när laget möter Östersund på bortaplan Foto: Rasmus Isaksson

Fyra raka segrar står BIK Karlskoga på inför bortamatchen mot Östersund, vilket gör att man har häng på lagen ovanför sig i tabellen. Till onsdagens drabbning får laget dessutom förstärkning, när William Pethrus gör comeback efter sin skada.

– Jag har inte varit med på några bussresor på ett jävla tag, säger backen.

Fredagens seger borta mot Tingsryd var BIK Karlskogas fjärde raka, men det var med nöd och näppe man fick med sig alla tre poäng. TAIF reducerade två gånger om i sista perioden, innan Max Wennlund satte spiken i kistan med sitt 5–3-mål i tom kasse.

Under onsdagen väntar Östersund och med i BIK:s laguppställning finns, för första gången sedan den 23 november 2022, William Pethrus.

– Jag är sugen på att spela igen, det var ett tag sedan. Det ska bli kul att komma in i lite matchtempo, säger han.

– Jag har suttit i 16 matcher nu tror jag, ganska exakt. Det kryper lite i fingrarna, så det ska bli kul att spela igen.

Hur är formen efter tre månaders frånvaro?

– Den är väl ändå helt okej. Jag har varit på is i två-tre veckor och kört skridskor med Håkan (Persson, rehabcoach) och lite med puck. Så det är ingen fara.

Under sin skadeperiod har William Pethrus både fått se BIK gå som tåget och ha kämpigare perioder. Så sent som vid årsskiftet hade man tre raka förluster för att sedan, som tidigare nämnts, ha vänt det till fyra raka segrar.

– Nu på slutet har vi fått i gång målskyttet lite och det är klart att det släpper lite då. Det blir bättre självförtroende, folk släpper greppet lite på klubban och vågar spela lite mer. Det tror jag hjälper en del. Innan det var det väl lite färre mål och några nollor. Då får man sämre självförtroende och vågar inte spela. Det går hand i hand. Vågar man inte spela skapar man inget heller och då är det svårt att göra mål.

Till hans första match tillbaka väntar ett helt gäng timmar i bussen. Till Östersund tar det sju timmar med bil och laget åkte norrut redan under tisdagen.

– Det ska bli kul att komma i väg lite, åka lite buss, snacka lite med gubbarna, käka och bo på hotell. Det ska bli skönt.

Vad krävs för att ta tre poäng mot Östersund?

– Jag kommer knappt ihåg hur de spelar, det var så länge sedan. Men vi måste gå ut och spela. Jag har för mig att de åker en jävla massa skridskor, speciellt där uppe. Så vi måste vara beredda från start och låta pucken gå, så kommer de inte hinna med oss. Då kommer vi få lägen att hänga dit den.

Även Jellvert redo

Två spelare har insjuknat sedan den senaste matchen och åker inte med till Jämtland: Juliuz Persson och Wilhelm Westlund. Sedan tidigare är Åke Stakkestad och Sebastian Collberg borta på grund av skador. Samtidigt är, förutom William Pethrus, även Kalle Jellvert tillbaka.

BIK tar med sig tolv forwards och sju backar på bussen. Hur mycket William Pethrus spelar återstår att se.

– Egentligen skulle väl han ha behövt lite mer träning, men vi känner att vi vill få med honom så fort som möjligt. Dels självklart till matchen, men också allt runt omkring med resandet och det, så han kommer in i det, säger tränare Karl Helmersson.

De två tidigare mötena lagen emellan har slutat med BIK-seger, men det har varit tajt. I den första matchen avgjorde Karlskoga till 2–1 med 39 sekunder kvar, genom Max Wennlund, och i december vann man med 1–0 efter straffar.

– Vi ska ge varandra bra möjligheter under matchen och se till att vi stänger ned dem ordentligt. Vi vill ju inte bjuda på någonting, så är det bara. De bjöd inte oss på någonting här hemma och vi försöker väl vara likadana borta mot dem, säger assisterande tränare Johan Schoultz.

Artikeltaggar

BIK KarlskogaBIK Karlskoga A-lagIshockeyNobelhallenWilliam Pethrus

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.