Hoppa till huvudinnehållet

Jämför priser hos olika djurkliniker: ”På vår sida får alla lika stort utrymme”

Publicerad:
Reporter Anne-Lie Gustavsson
Anne-Lie Gustavsson
anne-lie.gustavsson@kt-kuriren.se
Bostonterriern Willy kollar på mobilen.
Bostonterriern Willy kollar på mobilen. Foto: Kajsa Juslin

I media har det varit många rubriker om priser och tillgänglighet när det gäller djurvård. Med det som bakgrund skapades Vetpris en sökplattform där man på ett enkelt sätt kan ta reda på vilka veterinärkliniker som finns i närheten, vilka som har jouröppet och vad ett besök kan kosta.

Olivia Schell från Borås är grundare av sökplattformen Vetpris.se som är en mobilanpassad hemsida där djurägare smidigt kan ta reda på priser för olika behandlingar, vilka kliniker som håller öppet och var dom finns.

Sammanlagt finns idag 1 650 kliniker i Sverige, Norge och Danmark inlagda.

Samarbete med SLU

Man samverkar bland annat med Sveriges Lantbruksuniversitet och flera försäkringsbolag.

Catharina Franzén med Tjorven och Willy.
Catharina Franzén med Tjorven och Willy. Foto: Kajsa Juslin

Djurvårdsbranschen har under de senaste åren skapat många rubriker i media, bland annat är orsaken de olika priser som finns. Det kan också vara svårt att hitta veterinärer nattetid och svårt att veta var man kan vända sig som djurägare.

– De här tre faktorerna sammantaget gör att man inte vet så mycket som kund. Vilket i sin tur gör att man kanske har en förväntan. När den inte riktigt infrias kommer det många konflikter med på köpet. Man kan tycka att man åkte till fel klinik eller vara upprörd för att man inte fick en tid. Det kan även handla om att man inte har uppfattat att det kan kosta väldigt mycket pengar, säger Olivia Schell och fortsätter:

– Med bakgrund av detta har vi skapat en plattform med bra översikt om vilka kliniker som finns tillgängliga och vad vården kan kosta. Vi behöver ha alla nivåer av kliniker så att det inte enbart blir några få väldigt stora kvar. På vår sida får alla lika stort utrymme.

På sajten finns olika sökfunktioner där man bland annat kan klicka på en kartbild för att få fram vilka kliniker som finns i närheten.

Sökplattformen vetpris.se är anpassad till mobiltelefon.
Sökplattformen vetpris.se är anpassad till mobiltelefon. Foto: Kajsa Juslin

Man kan även registrera sina egna djur på sidan.

– Med en enkel knapptryckning kan man även skicka kvittot till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som forskar på veterinärkostnader, berättar Catharina Franzén i Degerfors, administratör för sidan och tillägger:

– Ju fler som skickar in desto mer underlag får de.

SLU genomför just nu ett forskningsprojekt för att kartlägga och analysera kostnader för djurägare inom djursjukvården, främst smådjur men även för häst och andra djurslag. Syftet är att sammanställa och belysa vad veterinärvården kostar djurägarna idag och vad den kostat under åren. Ansvarig forskare vid SL är Agneta Egenvall.

Skiljer i pris

Det är fritt för kliniker att administrera tider, vilka behandlingar som erbjuds och eventuella priser som läggs upp i databasen.

Catharina Franzén, administratör för sökplattformen Vetpris, tillsammans med bostonterrierna Dimma, Polly, Tjorven och Willy.
Catharina Franzén, administratör för sökplattformen Vetpris, tillsammans med bostonterrierna Dimma, Polly, Tjorven och Willy. Foto: Kajsa Juslin

– För att få fram priser har vi fiktiva fall, exempelvis kastrering av hund 30 kilo. Alla kliniker får lägga ett pris angående detta fall. Sen skiljer det ju i pris bland annat beroende på djurens storlek.

Tanken är att man ska kunna öka medvetenhet och transparens inom veterinärvården. Kanske åka några extramil men trots det spara tusenlappar. Gör man så blir det mindre för försäkringsbolagen att betala ut och då kanske de inte höjer sina premier på samma sätt på grund av dyr vård.

Catharina och valpen Willy.
Catharina och valpen Willy. Foto: Kajsa Juslin

Sökplattformen har rönt stor uppskattning bland djurägare.

– Vi hade en monter på hundutställningen My Dog i Göteborg i början av januari där vi presenterade oss. Det var folk hos oss hela tiden så det blev väldigt bra respons, säger Catharina och avslutar:

– Vi hoppas att det här även leder till en samverkan mellan olika kliniker som kan dela på jouren under ett närområde. Vi har en funktion där kliniker kan ställa sig ”tillgängliga nu” och hoppas utveckla funktioner angående jouren.

Vi har en funktion där kliniker kan ställa sig ”tillgängliga nu”.
Catharina Franzén

Artikeltaggar

Nyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.