Hoppa till huvudinnehållet

Klubbens värsta farhåga är att Strandbadet stängs

Publicerad:
”För mig är det en fantastisk tanke att lägga det där uppe”, säger Mathz Lindberg om den nya Nobelhallen.
”För mig är det en fantastisk tanke att lägga det där uppe”, säger Mathz Lindberg om den nya Nobelhallen. Foto: Maiken Kettil Schough

Att badhus och annan idrottsverksamhet äntligen samlas vid Nobelhallen är något som Bofors simhoppsklubb ser mycket positivt på. Det är något som de tror kan föra med sig många fördelar till Karlskoga i stort.

– Då kan man få synergieffekter med Nobelhallen. Föräldrar som skjutsar sina barn kan gå in och träna under tiden, nämner Mathz Lindberg, vice ordförande för simhoppsklubben, som ett exempel.

– För mig är det en fantastisk tanke att lägga det där uppe.

Idag är klubben nöjda med hur upplägget ser ut för deras del på Strandbadet. Där har de en egen bassäng för träning. Vardagsmotionärer och simhoppare behöver inte samsas om samma yta. Den upprustningen som gjordes för ett antal år sedan tycker Mathz Lindberg håller i sig men byggnaden är till åren.

– Den äldsta delen är nog byggd 1942, berättar han.

Vi har sett skräckexempel
Mathz Lindberg

Problemen med badhuset, är enligt Mathz Lindberg, bland annat under bassängerna. Det som för en vanlig besökare har svårare att lägga märke till. Det nya badhuset ligger några år bort och är tänkt att stå färdigt under 2026 – om tidsplanen håller.

– Vi är glada att man har tagit det här beslutet för att badet inte kommer att stå så hemskt länge till. Det är inget unikt fenomen för Karlskoga. Det finns många badhus runt om i Sverige som är i behov av renovering och nybyggnation, säger vice ordföranden.

Underhåll och reparationer

Att det nya badhuset ligger tre år bort är inte lång tid för Mathz Lindberg. Det som däremot kan bli ett problem är vad som kan eller kommer att hända med Strandbadet tills att det nya badhuset vid Nobelhallen står färdigt.

– Det är hur det blir med reparationer och underhåll, säger Mathz Lindberg.

Kommunen avbryter upphandlingen av Nobelhallen och badhuset

Det som är viktigt för klubbens framtid är att Strandbadet hålls öppet. Vid två gånger har Strandbadet gått igenom större reparationer som krävt att det har stängts helt. Det har blivit ödesdigert för klubben och verksamheten har tagit tid på sig att återhämta sig.

– Vi vet hur svårt det har varit att få tillbaka medlemmar efter pandemin, säger Mathz Lindberg, och menar att en stängning nu inte skulle falla väl ut.

Tycka till

Redan i den föregående mandatperioden bjöds Mathz Lindberg in till att vara en del av samtalet kring nybyggnationen. Något som det inte blev något av.

– Där slutade där, sen har jag aldrig hört något mer.

Själv har han varit en del av simidrotten sedan slutet av 1960-talet, och nu arbetar han med Internationella simförbundet. Antalet badhus han har besökt världen över är många.

Trots intresse från byggare avbröts upphandlingen av Nobelhallen och badhuset

– Jag kanske har något att tillföra, jag vill inte slå mig för bröstet och säga att jag kan något, men jag tror att jag kan vår del, simidrotten och simningen. Sen tycker jag att personalen på ett sånt här ställe ska ha en väldigt stor inverkan när man börjar prata om hur det ska se ut, vad som ska finnas och vad som ska byggas, säger Matz Lindberg och tillägger:

– Vi har sett skräckexempel på hur man har gjort när man har överlåtit det helt och hållet till andra som har lagt hoppdelen på långsidan eller sviktdelen i kortsidan på bassängen så att man behöver stänga av allt för att kunna nyttja den.

Artikeltaggar

BadanläggningarBostad och byggenInternationella simförbundetKarlskogaMathz LindbergNobelhallenRenoveringarSimhoppStrandbadet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.