Insändare: Döm inte förstagångsförbrytare så hårt

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Signaturen ”Företagare” menar att man inte ska utdöma långa straff till förstagångsförbrytare.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Olika politiker tävlar om vem som ska ge längst strafftid när brott begås. Sia man lära sig att begå brått finns det många ”högskoleutbildningar” i landet. Antagningspoängen är lite annorlunda än traditionellt. Ju allvarligare brott man begår ju längre är ”utbildningen” som sker på anstalterna.

Internerna är läromästare. Konsekvensen blir att ju längre en person vistas i en anstalt, ju mindre viktig känner den som är dömd och blir mindre och mindre motiverad att gå tillbaka till ett fredligt samhälle som medborgare.

Den som gör det första brottet bör I viss mån förlåtas lite tycker jag. I många fall kan ge förstagångsförbrytare lägre straff och därmed få mindre ”utbildning” av det enormt dyra lärosäte.

Om hen hamnar i ett felaktigt sällskap i livet och blir uppmuntrad och påverkad att begå en stöld och blir dömd får den största grupp av personer ånger och erkänner och säger förlåt. Av den brottsliga handling hen har gjort har en straffskala på 18 månaders fängelse. Då skickar domstolen hen till ”universitetet” där brott lärs ut gratis av läromästare.

Tänk om tycker jag. En förstagångsförbrytare kan man ge det dömda straffet gånger 0,5. Då får brottet halvt straff och mindre ”utbildning”. Då kan den som begått brottet att tänka till "att jag gjorde fel" och förhoppningsvis sluta med att begå brott. Samhället förlåter lite av den brottsliga handlingen.

Om samma person stjäl till exempel en traktor efter första brottet och dömd. Ge hen den dömda straffet gånger 1,0 som domstolen dömer. Då förlåter inte samhället inte lika mycket.

Om samma person gör ett inbrott efter andra straffet. Ge då det dömda straffet gånger 1,5. Samhället förlåter därmed mindre och mindre ju fler straff som döms ut.

På detta sätt kan samhället ge mildare straff för förstagångsförbrytare samtidigt man kan ge hårdare straff till återfallsförbrytare.

Givetvis ska detta inte användas till alla typer av exempelvis våldtäkt, mord, ekonomiska brott med mera.

Detta kan vara ett pradigmskifte att försöka förändra straffskala för att försöka få människor att med egen vilja att förändra sig till samhällets villkor. Följden kan bli mindre kostnader på många olika håll i samhället.

Vad tycker politiker, Polisen och andra människor i samhället om denna möjliga metod att minska kostnader och brottsliga handlingar.

Företagare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.