Hoppa till huvudinnehållet

Elstöd till de flesta i februari

Publicerad:
Så ska elstödet betalas ut. Arkivbild.
Så ska elstödet betalas ut. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Inom ett par dagar från den 20 februari bör de flesta i södra Sverige få sitt elstöd utbetalt, enligt Försäkringskassan.

– Vi är i stort sett klara med alla förberedelser, sen trycker vi på knappen 20 februari, säger generaldirektör Nils Öberg, som varnar för att bedragare kan passa på.

För att underlätta utbetalning bör berörda kunder anmäla sitt bankkonto till Swedbanks kontoregister, senast den 13 februari.

20 februari

Utbetalningarna startar den 20 februari, sen tar det ett par bankdagar innan pengarna finns på kontot. Totalt handlar det om cirka 4,3 miljoner hushåll och 17 miljarder kronor.

– I stort sett kommer alla utbetalningar att lämna Försäkringskassan inom ett par dagar, säger Nils Öberg på en pressträff.

För att det ska gå så fort som möjligt bör de som räknar med att få pengar anmäla sitt konto hos Swedbank som är den bank som sköter utbetalningarna. Information finns på bankens hemsida om hur det går till.

– Så uppmaningen är att registrera sitt konto hos Swedbank för att det här ska gå fort, säger Maria Sjögren, projektledare för elprisstödet hos Försäkringskassan.

Varnar för bedragare

Om man inte har ett anmält konto, känt för Swedbank, Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten kommer utbetalningar att ske via utbetalningsavier, kostnadsfritt via nätet eller mot avgift hos ombud.

Försäkringskassan varnar också för att bedragare kan passa på. Så se upp om du blir uppringd av någon som säger sig ringa från exempelvis Försäkringskassan, säger Nils Öberg:

– Lägg på luren omedelbart, varken vi eller Svenska kraftnät kommer att ta kontakt med någon.

I pengar kan det exempelvis handla om cirka 15 800 kronor i utbetalt elstöd för en villaägare som bor i elområde 4 och som förbrukar 20 000 kWh på ett år. För motsvarande villaägare i elområde 3 rör det sig om 10 000 kronor.

För boende i lägenhet handlar det i normalfallet om betydligt mindre pengar eftersom dessa förbrukar mindre el.

Lars Larsson/TT

Olle Lindström/TT

Artikeltaggar

Ekonomi

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.