Hoppa till huvudinnehållet

Hopp för fotbollsintresserade sökande: Fler NIU-platser i höst

Publicerad:
NIU årskurs 1 under ett träningspass på Stora Vallas konstgräsplan. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Degerforsgymnasiet har fått Svenska Fotbollsförbundets och Skolverkets välsignelse att starta fler NIU-platser. Men de är eftertraktade, så även om det nu sker en ökning kommer många bli ledsna över att inte få någon plats.

Från höstterminen finns 20 platser per årskurs på NIU, Nationell idrottsutbildning, vid Degerforsgymnasiet. 60 platser totalt är tolv fler än man haft de senaste åren och 24 fler än vad man hade 2014. Ett hårt tryck av ansökningar har gjort att man allt eftersom sökt och beviljats fler platser.

– Vi tyckte det var synd när vi har ett fotbollslag som ligger bra till i serie och alla runt om är nöjda över att det funkar så bra, att det saknas platser. Vi ansökte om att få fler och även möjligheten att ta in fler tjejer, som slåss på samma premisser. Med fler platser skulle vi kunna vika fler platser för tjejer, säger rektor Claes Vitez.

Håller måtten

Från Fotbollförbundet besöker man skolan varje år och ser till att skolan har verksamhet som håller måtten.

– De är imponerade över att vi har hittat så bra samarbete mellan klubb och skola och att elever på yrkesprogram kan ha praktik och kombinera med fotbollen. Det är sällan man ser det funkar utan avbrott då de är ute på apl (arbetsplatsförlagt lärande reds. anm.).

– Närheten och bra samarbete med skola, fördelning med läxläsning kvällstid och att tränarna är delaktiga i arbetet på skolan, var delar som gjorde att de tyckte man kan satsa på fler platser här. Vi har lika många platser på NIU som Karlstad, trots att vi är en betydligt mindre kommun, så det har säkert inverkan att vi har en etablerad klubb som samarbetspartner.

Till hösten finns fler NIU-platser på Degerforsgymnasiet.
Till hösten finns fler NIU-platser på Degerforsgymnasiet. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Man ser också stort intresse för att DIF är i allsvenskan och en del elever tar vägen via NIU ut i A-laget, säger Vitez.

Hamna rätt

Vitez tycker det här känns extra roligt efter uppbrottet från samarbetet med Karlskoga och med tanke på att man satsat på att renovera skolan.

– Sen är det kul att se att Karlskoga försöker ta efter oss. Jag läste i tidningen att Karlskogaelever kanske får busskort som gäller på kvällar och helger igen, om än bara kommunkort. Våra elever får länskort och kan åka kvällar och helger också. Det är bra, då kan de åka till Örebro och tröttna på affärer på fritiden och ha nära till skolan i vardagen, säger Vitez.

Claes Vitez rektor på Degerforsgymnasiet.
Claes Vitez rektor på Degerforsgymnasiet. Foto: Kajsa Juslin

Han vet att många tycker det är häftigt att söka sig till Örebro, men tröttnar på att pendla då får anpassa sig efter de platser som finns kvar och komma nya till redan uppstartade klasser.

– Därför tjatar vi om vikten att komma in på rätt ställe från början. Det betyder inte att alla ska gå i Degerfors, utan att läsa det man känner för och där inte resor upptar halva dagen, då man får ge avkall på fritidsintressen.

– 50 procent av de som gick ut Stora Valla i fjol började hos oss i höstas. Ett par år tillbaka var det 20 procent som valde program här. Så intresset för skolan här har ökat. Det är kul, säger Vitez.

Räcker inte

Fast fler platser NIU blir också en kostnad i och med att det behövs mer resurser på alla områden. Samtidigt får skolan intäkter för att det kommer fler elever. Är det elever utifrån så betalar de kommunerna för en plats här.

– Rent ekonomiskt är det bra med elever utifrån. Men grundtanken är att kunna erbjuda våra elever på orten en utbildning, säger Vitez.

Degerforsgymnasiet har beviljats fler platser för nationell idrottsutbildning.
Degerforsgymnasiet har beviljats fler platser för nationell idrottsutbildning. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Men platserna räcker ändå inte till.

– Vi hade 174 sökande på våra platser, så hur mycket det än ökar verkar det som att det finns ännu mer intresse, så om 20 blir glada så blir 150 ledsna över att de inte får någon plats.

Lokal variant

– Därför har vi startat upp en variant med mer lokal idrottsutbildning, LIU, men då är det bara ett par träningspass i veckan mot NIU som kör tre pass. Vi anlitar Degerfors IF som kör träningspass, säger Vitez vidare.

Det finns hopp för de som söker NIU i Degerfors, då skolan beviljats fler platser från och med i höst.
Det finns hopp för de som söker NIU i Degerfors, då skolan beviljats fler platser från och med i höst. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Genom LIU har man också fått in breddidrotten i utbildningen, för utöver fotboll erbjuder man exempelvis ridning på schemat.

– Då har vi dialog med elevernas ordinarie tränare, så man kör ett skolpass och ett träningspass med den egna klubben som gör moment i kursplanen som vi kan göra och på deras ridpass har vi samarbete med deras klubb. Sen gör skola och klubb en gemensam bedömning vid betygsättning, säger Vitez och fortsätter:

– Vi erbjuder alla varianter och förhoppningen är att få till nån lokal innebandykurs också, eller volleyboll. Men där är vi inte idag för vi har inte lokaler. Det är egentligen bara Stora Vallahallen som är tillräcklig, men vi kan inte ta tider från idrotten på Stora Valla för att få det att funka.

Bara inriktning

Det är inte obegränsat med LIU-platser heller.

– Vi har inte satt någon begränsning, men skulle vi få 50 sökande får vi börja titta på hur vi löser det. Det är många idrottsintresserade som nu går i nian och har söktid fram till 15 februari, medan de som sökte NIU gjorde det före 15 december.

Fotbollsinriktade elever från Degerforsgymnasiets tränar på Stora Vallas konstgräsplan.
Fotbollsinriktade elever från Degerforsgymnasiets tränar på Stora Vallas konstgräsplan. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Just nu är det endast en handfull som går annat än fotbollsinriktning, enligt Vitez, men det har varierat under åren.

Det är endast elever från grann- och samverkanskommunerna som kan söka den lokala varianten, LIU, på skolan och de ska alla ha ett program i botten. Idrotten är bara en inriktning.

– Om de blivit erbjudna plats och tackat ja måste de söka program hos oss och skulle de inte komma in, så har de förhoppningsvis sökt andra program så de kommer in på något.

– Det är ingen räkmacka för att man tagit sig in på fotbollsutbildningen, utan man söker på samma premisser som andra, på betygen. Men på LIU söker man program och fördjupning samtidigt, säger Vitez.

Får besked

I april får de sökande preliminärt besked om de kommit in och då kan man få göra omval för att vara säker på att få en plats.

Enligt Vitez har elever som väljer att komma till Degerforsgymnasiet fotboll som prio ett, programmen är inte lika viktiga som att de har fotbollens med sig.

Samhällsvetenskaps-, barn- och fritids-, ekonomi-, bygg- och anläggnings- och försäljnings- och serviceprogrammet är de fem nationella program man har på skolan.

Fotbollsinriktningen på Degerforsgymnasiet är populär och i höst kan fler få plats på utbildningen.
Fotbollsinriktningen på Degerforsgymnasiet är populär och i höst kan fler få plats på utbildningen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Claes VitezDegerfors IFDegerforsgymnasietKarlskogaNIUÖrebroSkola och utbildningSkolorSkolverketStora VallaUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.