Hoppa till huvudinnehållet

Föreläsning om våld i nära relation: ”Efter sex månader kom första slaget”

Publicerad:
Sara Hultén föreläser i Karlskoga.
Sara Hultén föreläser i Karlskoga. Foto: Privat

Under 1,5 års tid utsattes Sara Hultén för våld av sin partner. Måndagen den 30 januari kommer hon till Karlskoga och föreläser under rubriken ”När rädslan besegras kommer modet”.

– Jag har bland annat blivit slagen, knivskuren, skenavrättad, drogad och psykiskt misshandlad. Jag har levt under fruktansvärd rädsla, säger Sara Hultén och fortsätter:

– Anledningen till att jag vill berätta min historia är att jag vill att folk ska vara mer uppmärksamma. Att någon gör orosanmälan eller ringer kvinnojourer när de misstänker att någon far illa. Deras jobb är obetalbart.

Fint i början

Sara och mannen träffades på nätet och allt var väldigt fint i början.

– Sen kom svartsjukan och den ledde till psykisk misshandel. Han berättade hur ful och äcklig jag var och att ingen ville ha mig. Efter sex månader kom första slaget. Han hade domar på sig sedan tidigare men det visste jag inte då. Jag trodde hela tiden att det skulle bli bättre bara jag gjorde som han sa, säger hon och tillägger:

– Han hotade att han skulle döda mina föräldrar och våldta min syster om jag lämnade honom. Jag tvekar inte ett ögonblick på att han skulle ha gjort det. Jag hade min familj 100 mil bort och min bästa vän 20 mil ifrån mig och jag ljög för alla och hittade ursäkter till allt inför mig själv.

Till slut orkade inte Sara mer utan tog hjälp av sin kompis och anmälde. Polisen kom och hämtade honom, han blev häktad och dömd på alla åtalspunkterna.

– Om man misstänker något, samla alla bevis man kan få och notera allt. Då kan det komma till pass om det blir en rättegång.

Vill leva

Sara har valt att inte ha skyddad identitet.

– Ska jag vara fast i mitt eget fängelse hade han ju lika gärna kunnat slå ihjäl mig. Nu är jag här och kan sprida budskapet, det behöver inte alltid leda till döden. Ibland måste man sprida det som har gått bra också så att människor vågar anmäla, säger hon och fortsätter:

– Han tog 1,5 år av mitt liv. Nu vill jag leva. Han har kontaktförbud men i mars har han suttit två tredjedelar och då kommer han kanske ut. Letar han upp mig då är min tid ute. Men jag tänker att ju fler som vet vem jag är desto svårare blir det för honom.

Sara känner inget hat.

– Han är likgiltig för mig, hat föder bara hat och den energin behöver jag till annat.

Sara Hultén arrangerar själv sin föreläsning och berättar sin historia i hörsalen på Karlskoga bibliotek måndagen den 30 januari.

Artikeltaggar

Karlskoga bibliotekNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.